fredag 29 december 2017

Utveckling av Skaraborg.

Vi kan ibland läsa i vår lokalmedia om en positiv utveckling av Lidköping inte minst från "Tillväxt Lidköping" Och visst kan man finna guldkorn, men det finns även saker som kan vara bättre..
Det finns en lokal uppfattning att det går bra för både Lidköping och Skövde, naven i Skaraborgs två arbetsmarknadsregioner..
Men tittar man på Västsvenska Handelskammarens studie så visar den att både Lidköping och Skövde har en förhållandevis svag ekonomisk tillväxt.. Finns både bättre och sämre regioner i Sverige och vi ligger på medelmåtta..
Göteborg står ju på topp i västsverige det förstår väl alla..
I arbetsmarknadsregion Skövde ingår tio kommuner: Skövde, Gullspång, Töreboda, Tidaholm, Karlsborg, Mariestad, Falköping, Tibro, Hjo och Skara.. Där vissa kommuner drar ner helhetsbilden..
I Lidköpings arbetsmarknadsregion ingår Lidköping, Götene, Vara och Essunga.. Betydligt mindre alltså vilket gör att fler måste gå bra för att få upp statistiken.. Likaså räcker det att en går dåligt för att försämra statistiken..
Ett av de få områden där Skövde kommun och Lidköpings kommun lyfter sig från medelmåttan är utbildningsnivån..
Västsvenska Handelskammaren anser att Skövde och Lidköping borde göra följande: Bygg fler bostäder! Öka samarbetet över kommungränserna! och Förbättra pendlingsmöjligheterna! Säg det till de statliga myndigheterna inte minst som gör allt för att utarma Lidköping och i princip sållat bort de statliga verk som fanns här.. Samarbete, jovisst, men brukar inte det vara på lika villkor?
Bygg flera bostäder!!! Ja det har väl med efterfrågan att göra antar jag. Och när en stadsdel(Hamnstaden) nästan tar tjugo år från idé till färdigställande då måste väl något vara tokigt..

Inga kommentarer:

Kafé i sjukhuset.

  Nu har sjukhuset i Lidköping ett öppet kafé igen.. Heder åt den som skakar liv i skelettet det måste väl lysa ordentligt i ögonen på de me...