onsdag 27 december 2017

Mässlingen.

Att inte vaccinera sina barn mot mässlingen är historielöst och rena rama barnmisshandeln. Begränsa valfriheten för vaccinering skriver en krönikör..
Troligtvis med anledning av att det under annandagen upptäcktes ett nytt fall av mässlingen utöver de sju som redan har upptäckts på Sahlgrenska då en person sökte vård..
Sammanlagt handlar det nu om åtta fall i december och på Sahlgrenska tror man att det kommer komma fler..
– Säkerligen kommer det komma något ytterligare, det tror vi eftersom det är väldigt smittsamt, säger jourhavande sjukhusdirektör på sjukhuset.. Det är väl ingen höjdare precis, man uppmanar de som misstänker att man är smittad av mässlingen att inte sätta sig på akutmottagningen utan kontakta den personal som finns extra nu..

Nu är det väl ingen som blivit smittad i vårt område och förhoppningsvis kan man begränsa det hela så det inte kommer heller..

I Sverige erbjuds MPR-vaccinet vid 18 månaders ålder och i årskurs 1 eller 2. Detta för att skyddet ska bli så stort som möjligt. I Sverige vaccineras cirka 97 procent av alla barn.. Vilket alla borde göra..
En del är skrämda för de historier som går om vaccinet..
Barn får MPR-vaccin som innehåller levande försvagade virusstammar av mässling, påssjuka och röda hund. Vaccinet leder till en symtomlös och lindrig infektion. "Kroppens immunförsvar reagerar på infektionen och producerar antikroppar som neutraliserar viruspartiklarna. Samtidigt lär sig immunförsvaret att känna igen dessa typer av virus och ett immunologiskt minne utvecklas, så att kroppen kan reagera snabbt om den stöter på samma virus igen", skriver folkhälsomyndigheten..
De vanligaste biverkningarna är rodnad och smärta på injektionsstället, samt feber..
Allvarliga allergiska biverkningar är mycket sällsynta. Färre än en på miljonen drabbas av allergisk chock.. Mina barn är så gamla så det är inte aktuellt, men vore jag förälder med barn i "mässlingålder" så hade jag vaccinerat dem..
Men alla vill inte vaccinera sina barn. Ett par föräldrar har dessutom bjudit ut sina mässlingsdrabbade barn på Facebook.. Det borde vara straffbart.. Att chansa att inte sjukdomen utvecklas mycket negativt borde väl vara större risk än en allvarlig allergisk biverkning..

Uppdaterat:
Barnakuten vid Östra sjukhuset i Göteborg fick stängas sedan ett nytt misstänkt fall av mässling upptäckts..

Inga kommentarer:

Kafé i sjukhuset.

  Nu har sjukhuset i Lidköping ett öppet kafé igen.. Heder åt den som skakar liv i skelettet det måste väl lysa ordentligt i ögonen på de me...