lördag 11 november 2017

Halt väglag.

Enligt SMHI kan temperaturerna över Sverige falla under nästa vecka, nu varnar Trafikverket de som ska ut och köra att det då följaktligen kan bli halt på vägarna.. Det är väl samma varje år vid denna årstid..
Inom kommun så håller man väl först och främst efter de största vägarna mot halka och snö, blir det för mycket snö så använts vad jag förstår norrlandsplogning där man kan ploga upp på trottoaren.. Då fråntas fastighetsägaren ansvaret för trottoaren tror jag.. Men det var ett tag sedan vi hade så mycket snö..

Staten har ju ansvaret för lång vägsträcka.. Trafikverket har nästan 10 000 mil statliga vägar och ca 25 procent av dem saltas då ingen annan halkbekämpningsmetod fungerar. De saltar på högtrafikerande vägar och där det ofta är snabba temperaturväxlingar..
Man använder salt istället för sand som blåser bort eller körs bort av trafiken. Ofta tar det bara någon halvtimme innan vägen är lika hal igen.. Man saltar för det mesta när temperaturen är ner till 6-10 minusgrader.. Därefter avtar effekten..

Inga kommentarer:

Kafé i sjukhuset.

  Nu har sjukhuset i Lidköping ett öppet kafé igen.. Heder åt den som skakar liv i skelettet det måste väl lysa ordentligt i ögonen på de me...