fredag 11 mars 2016

Skanska varslar.

Byggföretaget Skanska direkt lägger ner all verksamhet i Skaraborg. Lokalt har 47 anställda varslats om uppsägning. Och det är ingen sensation. Det företaget har ingen större uthållighet när det blir röda siffror..

Det är en svår bransch har jobbat i den i 35 år och turerna har varit många, kryssa för "arbetsbrist" som orsak och uppsägningen går igenom.. Visserligen måste man följa gällande regler och turordning med vilken det inte minst i Skanska varit(är?) ett jäkla trixande med. Där man startade nya listor för olika yrkesgrupper.. Jobbade på Skanska när det hette Skånska Cementgjuteriet vilket senare blev Skanska.. Vi firade namnbytet på Bert Karlssons då nybyggda Sommarland.. Senare 1997 blev även jag utsparkad i kylan, men då fanns det mycket jobb i Norge så dit styrdes kosan, vilket varade i nästan femton år..

Vi har i Lidköping sett flera byggföretag som av olika anledningar upphört existera, vissa har uppstått igen under annan konstellation, ett f.d. byggföretag är under åtal..
T.ex. Stenmarks har det varit turer kring och inte minst Backgården som senare köptes upp av MVB.. BPA hade kontor här i stan..SIAB fusionerades med NCC, m.fl..
Nu är det Skanska som bökar med argument dålig lönsamhet och då gäller storsläggan.. Nu är det inte själva kärnverksamheten det gäller utan ett dotterbolag "Skanska direkt" som ägnar sig åt mindre projekt och där konkurrensen är stenhård från småskuttar.. Man hoppas att en del skall kunna börja i den "stora" verksamheten, men ibland är det bara ordbajseri och många får gå..
Man tycker att med de visioner om bostäder som finns för Lidköpings del borde det råda brist på byggnadsarbetare, men tyvärr så ger visioner inga jobb..

Inga kommentarer:

Kafé i sjukhuset.

  Nu har sjukhuset i Lidköping ett öppet kafé igen.. Heder åt den som skakar liv i skelettet det måste väl lysa ordentligt i ögonen på de me...