fredag 5 februari 2016

Arla säger upp.

Det är inte bara genom Uppdrag Granskning som ARLA får stå till svars. Nu har det vad det verkar gått så långt att man måste börja säga upp.. 500 tjänstemän skriver man.. – Den globala mjölkproduktionen har ökat, priserna i Europa är under press och tillväxten är svag är ursäkten.
Undrar om det inte är på tiden att det startar små lokala mejerier igen som på den gamla "goda" tiden. När mjölkbilen kom och hämtade flaskorna med mjölk i och även kunde komma till de bönder som inte drev kor i industriskala.
Jag började min karriär som springpojke på konditori Cecil på Järnvägsgatan, då granne med systembolaget.. Rakt över tvärgatan tror den heter Karlagatan låg då ett litet mejeri som jag fick släpa de stora flaskorna med grädde över till bageriet.

Ja det är lätt att vara nostalgisk men det sker alltid en utveckling.. Vet inte om den alltid varit till det bättre, varför måste allting ske i storproduktion? Kostnad? bättre för bönder? Tydligen tveksamt i Arlas fall.. Sex av tio svenska mjölkbönder har försvunnit sedan år 2000. Många letar nu efter sätt att bromsa utvecklingen. Små lokala mejerier ses som en lösning.. Kanske det kommer ett som det på Karlagatn i stan där vi kan fylla på våra glasflaskor. Även bryggerierna har gått samma utveckling till mötes, men där finns det inga bönder... Nä knappast att vi kommer att kunna gå och fylla våra flaskor med mjölk, kanske inte ens finns marknad för det.
Så dags att vakna upp. Angående uppsägningen på Arla så kan man tydligen inte ännu säga hur det drabbar Götene, men att det gör det i någon utsträckning är väl ganska säkert.. Och som vid varje gång ett företag säger upp folk finns ett mål man satt, inte sällan för att det skall låta bra.. För Arla så "Förändringarna säkerställer en enklare, mer snabbrörlig organisation med färre nivåer och tydligare interna ansvarsområden." Och kanske direktörer som betalar för sig på resor!!

Inga kommentarer:

Kavrg-brist.

  Kvarghyllorna ekar tomma i flera matvarubutiker i Lidköping.. Ingen hade räknat med en sådan stor efterfrågan på just kvarg  – Det är bris...