fredag 5 februari 2016

Modulhus på gång i stan samt skattehöjning.

Först vill jag bara skriva att det troligtvis blir som denna blogg spådde innan en skattehöjning då en av orsakerna är att det blir dyrt med exempelvis nya skolor. Kommunen har även andra åtaganden i nytt reningsverk, stora kostnader för bidrag till vägbyggen, där delvis den kostnaden inte ens ligger inom kommunen. Nytt badhus kanske om ett århundrade...
Nu har sanningens ögonblick som väntat tittat politiker i ansiktet och en höjning runt 25 öre är kanske på gång. Man vill nog höja det dubbla men vågar inte. Och dess närmare 2018 vi kommer dess mer fegar man ur..

En röd tråd genom hela Sverige är kostnader för flyktingmottagning som frestar på kommuner även om Lidköping tycks ha sparat in där. I normala fall så slår man inte till alla klutar när det blir bostadsbrist som man nu tycks göra, utan då får du vänta dina år.
Nu höjs röster för "Modulhus" i Lidköping från politiker och det är väl mer en fråga om att visa vilja än att det skulle avhjälpa så mycket.. Stapelbara hus mildrar bara bostadsbristen på marginalen. Kanske hjälper kommunen för tillfället.
Och vad gäller Sverige skriver man: "Många politiker verkar tro att modulhus är billiga. Visst kan den industriella produktionen sänka notan, men priset ligger ändå kring 20 000 kronor per kvadratmeter. Omkring 600 miljoner kronor skulle det alltså uppskattningsvis kosta att bygga modulhus för 1 000 personer. Och om hälften av dem som får permanent uppehållstillstånd de närmaste två åren ska kunna bo i nya moduler krävs investeringar på hela 50 miljarder kronor." Ledare Expressen..

Och dess större efterfråga dess längre produktionstid kan tänkas och även en viss stegring i priser.. Branschen styrs av tillgång och efterfrågan.. Men visst är det bättre än inte göra något alls men om Alliansen får råda kommer det troligtvis in marknadshyror i bilden där hyresvärdar i princip kan sätta vilka hyror de vill under ursäkten av stark hyresmarknad.. Blir marknaden svag, hur många tror man då sänker hyrorna? Mot det har allmännyttan ett ansvar att fortsätta vara ledande och ha rimliga hyror men även där florerar girigheten när mindre nogräknade direktörer tar plats.

Modulhus kan var små hus och större.. De små är väl inget alternativ utan det blir väl de större stapelbara. Men som vid riktiga hus gäller att det finns kommunikation till området.. Vatten och avlopp, el, internet o.s.v.
Sedan fodras det område att ställa upp på som inte får konkurrera med det "riktiga" byggandet.

EXEMPEL PÅ MODULHUS.

Våra kommunalpolitiker måste vara försiktiga att inte till största delen bygga efter asylsökande för Lidköping ligger långt ifrån toppen av städer dit de som får permanent uppehållstillstånd slutgiltigt vill bo. Enligt en undersökning vill man till de större städerna t.e.x. där det innan bor landsmän. Låt inte miljonprogrammets hysteri åter bli en verklighet om några decennier.

Inga kommentarer:

Kavrg-brist.

  Kvarghyllorna ekar tomma i flera matvarubutiker i Lidköping.. Ingen hade räknat med en sådan stor efterfrågan på just kvarg  – Det är bris...