söndag 31 januari 2016

Kruthandel i Lidköping.

Söndagsläsning....
Det kanske finns de som tror att alla husen i Limtorget har funnits där i alla tider men så är inte fallet. Flera av dem har flyttats dit så t.ex. huset där caféet finns.
Samma sak med huset som det står "Kruthandel" på. Det huset låg innan vid Stenporten vilket enligt S:t Nicolai Gille var den finaste stadsporten i den då de la Gardies nybyggda stad.
Det var ett tullhus och uppfördes omkring 1675 kan man läsa. Senare mellan 1800 och 1900-talet hade en vapensmed sin verksamhet här. Men vid 1955 skulle huset rivas för ny bebyggelse då gick S:t Nicolai Gille in och räddade det och flyttade det till sin nuvarande plats vid Limtorget.
Det finns fler hus vad jag förstått som inte har sitt ursprung vid Limtorget. Läser man om Limtorget får man till livs att: "Limtorgets gatunät är från 1500-talet men troligen är det endast ett par hus som härrör från tiden före 1800.
Limtorget är i stort sett den enda rest som finns kvar av Lidköpings medeltida stadsplan. I maj 1849 började det brinna i Lidbecks ladugård. Hela Gamla staden, utom prostgården, husen vid Limtorget, enstaka hus och Levanderska gården brann ner.
Som sagt så är detta hus bland de äldsta även om det fått manikyr, men dess ursprung är inte där det nu ligger på Limtorget.

Inga kommentarer:

Kafé i sjukhuset.

  Nu har sjukhuset i Lidköping ett öppet kafé igen.. Heder åt den som skakar liv i skelettet det måste väl lysa ordentligt i ögonen på de me...