fredag 3 november 2017

Massmedicinering!

Allt fler äldre massmedicineras med många olika läkemedel. Mer än var tionde person som är 75 år har tio eller fler läkemedel, visar ny statistik från Socialstyrelsen. Var sjunde får mediciner som är direkt olämpliga för äldre skriver Expressen..
I Västra Götaland tar befolkningen generellt ut mer psykofarmaka från apoteket än i övriga landet. I så pass hög grad att det i forskarsammanhang länge talats om "bensobältet".. Inget talar för att patienter i Västra Götaland behöver mer psykofarmaka.

Det finns en svart lista för typ av mediciner som skall intas med hög försiktighet och med hög risk för biverkningar..
Svarta listan!
Behandling med dessa medel ska följas upp och omprövas ofta..
Långverkande bensodiazepiner: Diazepam, Stesolid, Apodorm, Mogadon, Nitrazepam, Flunitrazepam..
Smärtläkemedel: Tramadol, Dolatramyl, Gemadol, Nobligan, Tiparol, Tradolan..
Sömnmedel: Propiomazin, Propavan..
Läkemedel med antikolinerga effekter, används ex vid urininkontinens, som lugnande medel och vissa smärtläkemedel: Akineton, Alimemazin, Amitryptilin, Anafranil, Atarax, Atropin, Atyxine, Buscopan, Calma, Clozapine, Desentol, Detrusitol, Ditropan, Durbis, Egazil, Emselex, Hydroxyzine, Kentera, Ketogan, Klomipramin, Leponex, Lergigan, Levomepromazine, Ludiomil, Maprotilin, Metylskopolamin, Morfin-Skopolamin, Nozinan, Oxibutynin, Oxikodon-hyoscin, Oxybutynin, Pargitan, Proklorperazin, Robinul, Saroten, Scopoderm, Sensaval, Spasmofen, Theralen, Tolterodin, TOVIAZ, Truxal, Vesicare..
Källa: Olämpliga läkemedel för äldre, Socialstyrelsen, juni 2016..

Bryter vi ner det till lokal nivå så:
Kommun Lidköping..
Procent av de över 75 år som fått olämpliga läkemedel 7.2%
Procent av de över 75 år som fått tio läkemedel eller mer 8.7%

Som vanligt får man se detta med en viss nypa salt, för vissa kan behandling med detta vara till godo men att tala med sin läkare och se upp med saker som verkar påverka för mycket är inte fel.. Det är i alla fall min uppfattning, andra har andra synpunkter.. Själv tar jag flera sorters mediciner men har inte märkt några biverkningar, dock inga av dessa ovan.. Ser till att jag får en årlig "kontrollbesiktning"..

Inga kommentarer:

Kafé i sjukhuset.

  Nu har sjukhuset i Lidköping ett öppet kafé igen.. Heder åt den som skakar liv i skelettet det måste väl lysa ordentligt i ögonen på de me...