fredag 3 november 2017

Egen glögg?

Hör ni till dem som gillar glögg? Beroende på hur man vill ha den så finns det olika procedurer..
Dunderglögg kallar man en för och den får väl representera den alkoholfria variant samt tar sin modiga tid att tillverka..
5 liter svagdricka..
5 skivade råa potatisar..
1 paket bakjäst, 50 g..
1 påse nejlikor..
1 påse kardemummakärnor..
1 bit färsk ingefära (ca 5 cm)..
1 kanelstång..
1-2 paket russin (2 pkt, 500 g)..
2,5 kilo socker..
Blanda allt i en tiolitershink, täck med plastfolie som du gör små hål i – och låt brygden stå i lugn och ro i rumstemperatur, minst tre veckor, gärna sex. Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hjälp av en hävert. Var noga med att inte få med bottensatsen. Värm och njut..

Så den "Klassiska vinglöggen", den som man blir lite röd om näsan av..
En flaska vin..
1-2 dl vodka eller brännvin (efter smak)..
4 tsk strösocker..
2 tsk råsocker..
2 kanelstänger..
10 kryddnejlikor
15 hela kardemummakärnor..
Häll vinet i en kastrull, tillsätt alla kryddorna. Värm och låt sjuda tills sockret löst sig. Häll i vodkan..
Allra enklast är naturligtvis att köpa helt färdig glögg, men många vill ha det nöjet att tillverka en egen variant.. Själv fördrar faktiskt en "Skåne" tillsammans med julmaten, jag dreglar......

2 kommentarer:

Greyerzer sa...

Nu skojar du allt aprillo med oss när du kallar dunderglöggen för alkoholfri. På Flashback kan du läsa en lååång diskussion om hur man får till bästa smak och högsta alkoholhalt i dunderglöggen. https://www.flashback.org/t1716820

Leif Johansson. sa...

Beror på vad som tillsätts....

Kafé i sjukhuset.

  Nu har sjukhuset i Lidköping ett öppet kafé igen.. Heder åt den som skakar liv i skelettet det måste väl lysa ordentligt i ögonen på de me...