tisdag 17 maj 2016

Stiftelser.

Ibland händer det att någon privatperson bildar en stiftelse.. 211 stiftelser av något slag med en speciell inriktning t.ex. för mindre bemedlad(som det heter), helnyktra(av någon anledning) och mest behövande(hur man bedömer det).. Finns i Skaraborg.. Kan finnas fler av mindre omfattning och mycket specialiserade krav..
Men hur som helst så hos hos länsstyrelsen Västra Götaland finns 211 stiftelser i sju Skaraborgskommuner. Tillgångarna är 1,8 miljarder..
Men för att få pengar ska man antingen ha en kristlig fostran, vara värnlös, ha visat berömvärd flit eller plikttrohet och framåtanda.. Det speglar väl givarens moral kan tänkas..
I länsstyrelsens stiftelsedatabas döljer sig en gruva med riktigt guld. I sju Skaraborgskommuner finns stiftelser som äger 1,8 miljarder..
Av någon anledning finns det absolut flest stiftelser i Skara..
Stad...... Antal-Tillgångar.
Skara...... 73 st- 690 milj kr.
Lidköping. 29 " - 575 milj kr.
Skövde.... 49 " - 379 milj kr.
Falköping. 10 " - 71 milj kr.
Götene.... 19 " - 59 milj kr.
Vara....... 15 " - 39 milj kr.
Tidaholm.. 16 " - 21 milj kr.

Den mest kända i Lidköping är väl John Hedins stiftelse..
"Stiftelsen delar ut medel till
- Föreningar och organisationer i Lidköpings kommun, som bedriver omfattande ungdoms-, hälsovårdande- eller social verksamhet.
- Studerande, nu eller tidigare folkbokförda i Lidköpings kommun,som bedriver minst treårig eftergymnasial utbildning inom landet (universitet, högskola, eller motsvarande).
- Enskilda personer, folkbokförda i Lidköpings kommun, som på grund av sjukdom eller andra omständigheter är i behov av ekonomiskt bistånd. Enligt deras hemsida..

Så fyller ni något kriterium, ansök. Det finns de som inte har korkade krav som kristlig fostran, vara värnlös, ha visat berömvärd flit eller plikttrohet och framåtanda.. Saker som har helt annan betydelse idag.

Inga kommentarer:

Kafé i sjukhuset.

  Nu har sjukhuset i Lidköping ett öppet kafé igen.. Heder åt den som skakar liv i skelettet det måste väl lysa ordentligt i ögonen på de me...