torsdag 19 maj 2016

Polisbrist.

70 procent av poliserna i Väst har övervägt att byta yrke. Det visar en undersökning som analysföretaget Novus gjort på uppdrag av Polisförbundet.. Antar det även blir brist under semesterperioden..
Vad som gäller i verkligheten vet man väl inte, hur många det är som gör slag i saken. Men om bara en femtedel slutar lär det bli problem ändå.. Många yrken som kräver lite utöver ett vanligt jobb och har med människor att göra är med automatik mer svårjobbade.. Sjuksköterskor är en annan grupp där det råder brist.
När man arbetar i ett yrke där man får lön från skattepengar är det alltid politiska budgetar inblandade och till syvende och sist vad politiker vågar ge ut.. Har sällan något med vad en yrkesgrupp är "värd" i lön att göra..
Bättre löneutveckling, en rimligare arbetsbelastning och en tydligare polisorganisation vill man se. Och det finns säkert saker att förbättra.. Tydligare polisorganisation är nog det mest uppenbara.. Löneutveckling och arbetsbelastning är väl en förhandlingsfråga.. Inga av oss arbetare får allt vad vi begär..
Polisyrket har alltid varit påpassat och utsatt, det finns detaljer man aldrig kommer till rätta med vad gäller t.ex användande av våld både från och mot poliser.

Innan senaste avtalet..
Medellönen i riket för män är 27.274 kr med en ålder 36,4 år och 10 år i yrket.
Medellönen i riket för kvinnor är 25.189 kr med en ålder av 34,6 år och7,3 år i yrket.. Varför man inte jämförde med samma variabler som för män vet jag inte..
I Västra Götaland är medellönen 28.752 kr för en ålder på dryga 37 år och 11 år i yrket.. För en kvinna med 8,9 år i yrket är medellönen 26.922 kr för en ålder på 33,9 år..
Fråga mig inte om denna statistik för jag begriper den inte..

Inga kommentarer:

Kafé i sjukhuset.

  Nu har sjukhuset i Lidköping ett öppet kafé igen.. Heder åt den som skakar liv i skelettet det måste väl lysa ordentligt i ögonen på de me...