torsdag 10 mars 2016

Modulhus dåligt alternativ.

Nu har det kommit ett positivt förhandsbesked för AB Bostäder som vill bygga fyra modulhus med sammanlagt 50 nya lägenheter i kvarteret Tömmen. Bloggen har skrivit om det innan att Modulhus är ett dyrt sätt att bygga.
"Dyrt. Boverkets förslag med tillfälliga modulhus saknar finansiell analys som tar hänsyn till den mycket korta avskrivningstiden. Den medför i sin tur en extremt hög kostnad som är svår för den enskilde att betala. Kostnaden kommer därför i praktiken att föras över från staten till kommunerna," skrev en debattör i GP.
Men AB Bostäders toppstjärna har tydligen den tanken att "Det finns moduler som är extremt billiga att handla" som han utryckte sig i NLT..
Så då är det väl bara att fixa fram de husen eller? Det skall bli intressant, jag med 35 år i byggsvängen har då aldrig råkat på "extremt" billiga modulhus värda namnet hus, där folk skall bo.. Som bodar för arbetare på ett bygge kunde kraven sänkas en del. Vi bodde så när vi byggde Gardermoen flygplats i Oslo, men om de var extremt billiga vet jag inte.
Men här skall det i alla fall uppföras "extremt billiga modulhus" eller vad man tänkt sig från AB Bostäder.. Istället för permanenta som kan övergå till den ordinarie marknaden senare.

Man kan tänka sig att flytta husen senare till nytt område tydligen, jösses. Då blir det ny dragning av VA, nya grunder att ställa dem på och det kostar inget eller? Då förlängs avskrivningstiden är ett argument.
Den S-märkte bostadsexperten Lennart Weiss:
”Med de förutsättningar som Boverket redovisar kommer de här bostäderna att bli de dyraste bostäderna som vi någonsin har producerat i det här landet till den sämsta kvaliteten. Vi pratar alltså om hyror på 3 000 kronor per kvadratmeter. Är det någon som känner till ett sådant projekt i hela världen – eller i varje fall i Sverige? Detta är så feltänkt som det kan bli. Om du ska prångla ut bostäder med tillfälliga bygglov på tio år, då måste du skriva av det på tio år och då blir ju kapitalkostnaden brutal.
Men var lugna så är det inte har direktören för AB Bostäder sagt. Husen kan ju flyttas..

Inga kommentarer:

Kafé i sjukhuset.

  Nu har sjukhuset i Lidköping ett öppet kafé igen.. Heder åt den som skakar liv i skelettet det måste väl lysa ordentligt i ögonen på de me...