torsdag 31 december 2015

Gott nytt år 2016.

får vi hoppas.

Då lämnar snart gamlingen 2015 oss för det nyfödda 2016 och för våra personliga delar så är väl 2016 års förutsättningar helt olika. Men för kommunens del är det väl planerat om än inte in i minsta detalj så närapå.
Hoppas vi slipper mer visioner om byggande nu detta år eller i alla fall mer skarpt byggande än visioner... Visioner som är bra men det ger inga bostäder t.ex. Det blir ett tufft ekonomiskt år för kommunen, vi får se om en skattehöjning för året därefter kommer.
Det kommer med all säkerhet att bli taxehöjningar även om värmeverkets "direktör" har sagt att inga är aktuella därifrån 2016, då fläskar man väl till ordentligt 2017.
Nästan 1.3 miljarder kronor behöver Lidköpings kommun investera de närmaste åren – fram till och med 2019. Främst är det äldreomsorgen och skolorna som är de stora investeringarna i kommunens investeringsplan de närmaste åren. Men det finns också investeringar som kommer att betalas med taxor. Och där lär vi nog kommuninnevånare känna av i plånboken.
Men ett nytt reningsverk lär kosta rejält, bidrag till vägbyggen.. Ca 81 miljoner till utbyggnad av E20 genom Skaraborg och hur blir det med anslutningsvägen förbi Jung? Den nya sträckningen förbi Filsbäck kostar kommunen miljoner när den nu kommer igång, var det inte 65 miljoner? Antar att detta ingår i de 1,3 miljarderna, annars blir notan ännu drygare.
Nytt badhus verkar man inte så intresserade av från majoriteten och bara en lättare sminkning av Idrottens hus. En ny scen var det tal om, en plats var Vestas gamla gjuteri vid hamnen, men där står det absolut still nu. Huset ser lika bedrövligt ut nu som det gjorde när Vesta flyttade.
Så den eviga frågan om centrum, vad kommer ut där? Något gott eller något som gör att hyresvärdarna kan höja hyran ännu mer i centrum. På den privata sidan är det välkommet att Orionhuset äntligen ger ett behövligt tillskott till centrum då ett massivt HM flyttar in i april 2016.
Det är massor jag inte tagit med som pågående bygge vid småbåtshamnen t.ex. och säker mycket mer. Men nu är det väl tusan om inte byggandet av bostäder skjuter fart under 2016, då är det ett fiasko. Lidåker överklagades tyvärr men borde väl snart få klartecken.

Låt oss hoppas att 2016 för vår del och kommunens blir ett år där visioner övergick i handling. Vi träffas på nätet 2016 hoppas jag.

Inga kommentarer:

Slut.

 Ledsen, men på grund av dålig ork kommer bloggen upphöra, i alla fall under en period.