onsdag 10 juni 2015

Miljöskandal i Lidköping!

Enligt SVT så förekommer det dumpning med miljöfarligt avfall från värmeverket i stan på den kommunala soptippen med aska på tippen för icke farligt avfall i Lidköping..
"Längst bort på den kommunala soptippen i Lidköping finns ett stort berg med grå aska. Området kan närmst liknas med ett månlandskap – allt är täckt i ett grått damm och en kraftig doft av aska sticker i näsan" skriver SVT.. Bild från SVT..

Man fortsätter: "Det är det kommunala värmeverket i Lidköping som i åratal dumpat de giftigaste resterna från förbränningen av sopor på soptippen. Resterna hanteras som ickefarligt avfall.
En stor del av soporna som förbränns kommer från utlandet. Förra året fick verket 25 miljoner kronor för att bränna soporna. Men gifterna från avfallet hamnar alltså på soptippen precis intill Vänern."
.


Och Vänern är alldeles för viktig för oss och vi behöver inte få mer skit i den, än det som redan finns där.

Tydligen är man medveten om detta från värmeverket och pekar på en slags metod, Bambergstabilisering.. Men som enligt Länsstyrelsen inte fungerar.
Tydligen är man från värmeverket i Lidköping säkra på sin sak då man de senaste tre åren har dumpat ca 40 000 ton aska. Den aska som blivit behandlad enligt så kallad Bambergstabilisering. Vilket betyder att den blandas med kemikalier och vatten som skall göra att farligt innehåll stannar i askan och inte lakas ur.
Utan att veta ett skit om detta så låter det i mina öron satans konstigt att tillsätta kemikalier för att binda t.ex. kemikalier.. Får se om värmeverket i Lidköping har stöd för denna metod, det är ansenliga mängder därute och man borde ta grundvattenprover en bit därifrån... Vilket jag hoppas görs.
Vår nyrenoverade anläggning som gör att vi skall göra vår plikt mot naturen, kanske förmörkas av att inte ett kommunalt bolag följer samma plikt.. Man fodrar en förklaring från de inblandade.. Vilket tydligen skall komma senare denna onsdag..


Hopas det inte läcker något radioaktivt bara, det räcker gott och väl med hälsovådliga kemikalier.. Skulle även vara intressant att höra vad MP säger som medlem i majoritetsstyret i Lidköping..
Man har från värmeverkets sida kommit med ett svar som liknar ett slags ordbajseri. Det rabblas ut rent tekniska åtgärder, men man förbiser det faktum att det DOCK ÄR GIFTER det rör sig om och kan bli en otrevlig överraskning om sådär tio år.

Inga kommentarer:

Blockad.

 Nu när det övertidsblockad för vårdpersonal och naturligtvis får Lidköpings sjukhus i vanlig ordning dra det kortaste strået då avdelningar...