måndag 25 september 2017

BUP till NÄL eller Borås!

Slutenvården inom barn- och ungdomspsykiatrin i Skaraborg stängs "tillfälligt", och patienter skickas under tiden till Norra Älvsborgs länssjukhus och Södra Älvsborgs sjukhus. – Kapacitetsmässigt är det ingen utmaning, säger verksamhetschef för BUP på NU-sjukvården..
Det var väl bra, men hur lång blir väntetiden? Vi i denna del av Skaraborg har väl inte så långt att åka om jämför Skövde eller Trollhättan, men de från östra Skaraborg får en bra bit..
Sedan är frågan den vad som menas med tillfällig stängning, har det ståt hur länge denna tillfällighet skall vara?
Det meddelades att Skaraborgs sjukhus har för avsikt att tillfälligt stänga slutenvården inom barn- och ungdomspsykiatri (BUP) på sjukhuset i Skövde.. Svårigheter att bemanna anges som orska.. Den som har behov av heldygnsvård på BUP kommer enligt ett förslag att skickas till NÄL (Trollhättan) eller SÄS (Borås) istället för att vårdas på avdelning 17 i Skövde.
Vet inte hur man skall värdera detta men att det inte är bra är säkert.. Vi har hört många vackra ord från politikerna i sjukvårdsstyrelsen Västra Götaland... I maj 2017:

"Då fattade regionstyrelsen i Västra Götaland ett historiskt beslut när samtliga partier i styrelsen godkände förslaget till ny strategi för omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen. Omställningen delas in i fyra övergripande områden: (1) utveckling av den nära vården, (2) koncentration av vård för bättre kvalitet och tillgänglighet, (3) utveckling av digitala vårdformer och tjänster, samt (4) fokuserering på kvalitetsdriven verksamhetsutveckling..
- Det är mycket glädjande att vi i politisk enighet kan staka ut riktning för framtidens hälso- och sjukvård i Västra Götaland. Enigheten skapar förutsättningar för stabilitet och kontinuitet och ökar möjligheterna för att vi ska lyckas med våra gemensamma ambitioner. Det svåra arbete återstår dock när vi nu ska förverkliga strategin, men visst är detta första steg ett historiskt beslut, säger ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen,(L), som lett arbetet med strategin.."
Att stärka den nära vården utanför sjukhusets väggar är en fråga om både kvalitet och patientsäkerhet..


Ibland så överträffar verkligheten de fina orden och besluten och då får man ta flera steg tillbaka.. Tråkigt när det gäller det finaste vi har..

Inga kommentarer:

Blockad.

 Nu när det övertidsblockad för vårdpersonal och naturligtvis får Lidköpings sjukhus i vanlig ordning dra det kortaste strået då avdelningar...