torsdag 6 april 2017

Vår viktiga mat.

Inte sällan får vi läsa om dålig hantering av vår mat, fel förvaring och ibland rent snuskig och hälsovådlig behandling.. Vi kan läsa om det i media men de är ovilliga att sätta ut namnet på syndaren som hanterat livsmedlet på hälsovådligt sätt.. Pressetik vill man kalla det, men jag skulle påstå något helt annat..
Inte minst vår lokalmedia är ofta oförmögna att publicera vilka som syndar.. Men ibland händer det om det är kommunens hälsoinspektör som delat ut anmärkning att jag skriver och begär utdrag från den offentliga handlingen som man måste lämna ut och där det står namnet.. Det har lyckats varje gång smärtfritt via e-post.. Så om inte media tycker det är bra att vi får veta vilka som handskas dåligt med livsmedel får vi väl ta reda på det själva..

Men sedan finns generella regler vad gäller hantering av mat och sådana finns för kött..
Vad kanske inte alla vet är att kött som säljs i mataffären måste ursprungsmärkas, men det gäller inte produkter som har beretts på något sätt som till exempel rökt pålägg eller frysta pajer..
Detta här måste stå på nötköttförpackningar:
Var det har fötts, uppfötts, slaktats och styckats någonstans..
Det här måste stå på grisköttförpackningar:
Var det har uppfötts och slaktats någonstans..

De här ursprungsuppgifterna kan också bytas ut mot följande: "Ursprung Sverige", vilket betyder att köttet har fötts, uppfötts, slaktats och styckats i Sverige. Det gäller både för nötkött och griskött. "Kött från Sverige" eller "Från Sverige", vilket betyder att djuren är födda, uppfödda och slaktade i Sverige. Odlingen har också skett i Sverige, precis som all förädling och packning. Den här märkningen är en ny frivillig märkning som har tagits fram av Livsmedelsföretagen, Svensk Dagligvaruhandel och Lantbrukarnas Riksförbund..
Om det inte står "Kött från Sverige" eller "Från Sverige" på förpackningen kan köttet ha förpackats i ett annat land..
Källa P4 Skaraborg.

Inga kommentarer:

Väder eller vad?

Det är väl satans så knepigt, idag skall det nästan bli sommarvärme men i morgon om prognosen stämmer vårvärme och kanske inte ens det.. Va...