söndag 6 november 2016

Tjuvarnas tidevarv.

Vet inte hur många gånger man har läst om inbrott på senare tid.. Trots att jag bor i ett hyreshus med insyn från gatan och med grannar vägg i vägg har någon försökt ta sig in..
Det syntes brytmärken av något verktyg på dörren när någon försökt bryta sig in vilket gjorde att hyresvärden satte upp "brytbläck" av lite bättre kvalité..
Gör väl något som att förlänga tiden, varför man inte kom in här vet jag inte kan ha blivit störda och polisen som kom hade inte något att gå på så de lade nog ner fallet ganska snabbt.. Fick en sammanfattning i alla fall..
Efter någoen eller om det var några veckor ringde Brottsofferjouren överaskande och undrade hur det stod till.. Kunde meddela att det var bra, lite otäckt att man försökt men de kom inte in.. Sedan dess har man bytt alla dörrar i huset till säkerhetsdörrar med massiva lås och kraftigt material i dörren, så den vägen kommer man nu inte in utan nyckel.. Då är det betydligt lättare att panga en ruta, men det har sina nackdelar.. Dessa dörrar går att låsa inifrån också när man går ut så att de inte går att låsa upp inifrån.. Så tar man sig in en fönsterväg får man ta sig ut där..

Annars så har tjuvarna lite trick för sig här är några, men man är hela tiden flexibla..
1 Mynttricket: Ett mynt placeras på dörrmattan till ett hus för och tjuven återvänder för att se om myntet ligger kvar. Ligger det kvar signalerar det att huset är tomt..
2. Stegtricket: Tjuven använder sig av en stege för att ta sig in direkt på övervåningen - det är vanligt att villor enbart är larmade på nedervåningen..
3. Tejptricket: En tejpbit sätts fast på dörrar, grindar och postlådor som visar om någon befinner sig på adressen eller inte..
4. Magnetmetoden: Tjuven öppnar en olåst dörr och sätter en magnet i kanten av metallåset När dörren stängs hindrar magneten dörren från att gå i lås ordentligt..
5. Bollbluffen: Liknande mynttricket och tejptricket. En boll placeras utanför dörren för att se om någon befinner sig i bostaden..
De flesta tror väl inte vi skall få påhälsning trodde inte jag, men risken finns och tjuvarna blir fräckare och fräckare, ofta är det utländska som opererar ett tag i landet för att sedan ta en paus och drar hem.. Så se upp därute, se till att ni i alla fall är försäkrade och tänk på att lösa föremål i bilen ofta inte omfattas av den försäkringen..
Allt kan inte läggas på polisen speciellt inte nu då det är rena cirkusen där utan vi får göra det vi kan.. Patrullerande polis ser man sällan, det hör gamla tider till då man inte hade så många bilar..

Inga kommentarer:

Stadståget.

Undrar i princip varje år om turisttåget som utgår från Kronocampingaen och kör runt i stan genom Limtorget åter skall dammas av.. Idag kör...