onsdag 7 september 2016

Är du inte kristen? Kritisera då inte.

Det är knepigt att när de kristna förespråkarna skall tala om något som rör deras tro talar de för det mesta om saker ur deras synvinkel, samtidigt som vi andra anklagas för att inte förstå eftersom vi inte är religiösa.. Låter i mina öron mycket märkligt..
Religionsvetare Marcus Nilsson tror att svenskar som inte själva är religiösa har svårare att förstå personer som har andra religioner.. Då betyder det med samma tankegång att personer som inte är t.ex. ateister inte kan förstå deras situation!!
Sensus Studieförbund, har ett övergripande mål att aktivt stärka ungdomars vilja att verka för öppenhet, alla människors lika värde och respekten för demokratins idéer.. Verkar betyda att icke kristna skall förstå kristna men inte tvärtom..
– Kultur, religion och värderingar går in i varandra säger denna Religionsvetare.. Ja de är en del av livet liksom mycket annat, kristendomen har inget monopol på kärlek..
– Det är svårt att förstå andra religioner om man inte förstår det religiösa tänkandet, säger han.. Jasså? Ungefär som "Liksom kvinnorna tiger i de heligas alla församlingar skall de tiga i era församlingar"?

Ja tiden har förändrats till det bättre för oss som inte tvingas att "tro" och det är väl det som retar många typ Religionsvetare.. När jag gick och "läste upp" eller vad det hette för prästen för konfirmation i slutet av 1950-talet var det väl ingen som avstod.. Kommer ihåg de tråkiga föreläsningarna med prästen i församlingshemmet där vi bara längtade ut.. Och själva konfirmation i Sankt Nicolai kyrkan där mor fick av surt förtjänade pengar köpa mig en kostym som jag aldrig mer använde.. Våra tre barn är inte konfirmerade någon av dem, de vägrade och ingen av oss hade en tanke på att tvinga dem.. Är det en reaktion för vi inte är kristna och inte förstår??
En personlig reflektion utanför vår lilla vrå här i Lidköping, inte ofta det sker men ibland så måste det ut...
Nicolai kyrkan pryder sin plats där den ligger och inte många lär väl ha något emot byggnaden.. Nu är området runt föremål för arkeologiska utgrävningar..

Inga kommentarer:

Glutenfri inte bättre.

Man blir irriterad på detta tjafs om glutenfri mat i reklamen.. En orsak är för att man kan ta bättre betalt.. Många tror att det är nytti...