torsdag 7 juli 2016

Kaffe eller öl kan kosta.

En kopp kaffe ibland med påtår kan kosta uppåt en 25 kronor i värsta fall, där en kopp kaffe i materialkostnad ligger på ungefär en krona.. Det är "pocent" det Helge..
En annan dryck där det också är "pocent-påslag" på är öl.. En obegriplig sak är ändå varför ölpriset för en bägare på 40-50 centiliter vanligt starköl 5,0-5,3 procent, ska vara så skiftande i priset. Märket spelar ingen roll utan en fatöl kostar idag 60-65 kronor glaset.. Ibland ännu mer, men också billigare..
Det finns enstaka krogar som kör billigare men de flesta är uppe i nästan 70 kronor för 50 centiliter starköl på fat.. Här verkar de sänkta krogmoms inte ha spelat någon roll. Inte heller ”inflationen” kan ha höjt priset på just restaurang-öl..
Sommarens serveringstid är det mysigt med en öl utomhus men en vanlig ”Svensson” har snart inte råd.. Även politikerna gör allt för att vi skall köpa smuggelsprit eller handla utomlands..
Att ta sig en öl på servering riskerar bli till för en exklusiv elit som har hög lön.. Borta är sedan länge de billiga ölschappen, de gillade inte nykteristerna så det var en synd..
Det här blir också en klassfråga, rätten att häva i sig en öl när man har lust, i alla fall på krog.. Som Hasse Alfredsson sjunger om barna.. "Kan dom sola sig gratis, finns det blommor och blad? Har dom fläsk och potatis, kan dom ta sig ett bad? Framtiden verkar dyster när man grubblar över ett glas öl, men man hoppas att barna ändå får ett glas öl..

Inga kommentarer:

Studenten

Tisdagen den 5 juni springer studenterna ut i friheten med allt vad det innebär både före och efter.. Bland annat Fredagen den 8 juni är det...