måndag 18 april 2016

Strejken på byggen är över.

Det blev till slut samma påslag på lönen som industrin även för byggnads och det var väl ingen svårare gissning..
Man fick lite extra till de sämst betalda inom byggnads som är "byggstädarna" och någon skrivning om extra satsning på kvinnor och nyanlända..

Löneökningen blir 748 kronor i månaden(2,38%), tretton månader för yrkesarbetare.. Städpersonals lön räknas upp med minst 610 kronor per månad(3%).. Facket uppger också att man fått ett avtal för ökad jämställdhet och mångfald samt bättre ordning och reda. Men det är något som man hör nästan från varje avtal och varje yrkesgrupp.. Hur det sedan ser ut i verkliga livet kan vara helt annorlunda.. Blir städning för dyrt hyr man in mindre nogräknade städfirmor... med betydligt lägre lön..
Ackordet blir kvar.. Arbetstidsförkortningen ökas på med två timmar och blir 39 timmar om året.. Och framförallt så kan man nu bygga vidare utan hotet om en massiv strejk, i alla fall tretton månader framöver..

Löneökningarna är det som kommer att märkas men sedan det med jämställdhet och mångfald förändrar man inte genom avtal det är i mångt och mycket en attitydfråga och hur mycket yrket lockar.. Kvinnor finns redan i branschen, inom målaryrket finns det många och vad gäller mångfald om man tänker på nyanlända är det(hoppas jag) inte frågan om någon "kvotering" vilket skulle skapa ont blod, utan som för alla andra frågan om lämplighet för yrket..

Inga kommentarer:

Nivån i Vänern.

Tyckte väl när jag gick efter Vänerkanten vid Framnäs att nivån såg låg ut och så läste jag att man i förebyggande syfte hade ökat utsläppst...