torsdag 22 november 2012

Lidköping och Fairtrade.

I Lidköpings kommun är politiker noga med att de skall vara med på det "korrekta" tåget både vad gäller t.ex mottagning av flyktingbarn, vara miljöanpassad, och nu senast FairTrade.
Det gör man för att öka möjligheterna för odlare i bl a utvecklingsländer att få rättvist betalt för sin produktion menar man. Lidköpings kommun har sedan tidigare egna regler som innebär att hänsyn skall tas till rättvisa och sociala krav. Redan upphandlas kaffe som har ”Fairtrade-märkning”.
Då får man väl anta att nu när Lidköpings kommun står inför en upphandling av livsmedel för den kommande treårsperioden. Att man då inte är så noga med kostnaderna utan givmilt tänker på de sina "nästa" i utvecklingsländerna. Beror naturligvis på vad man menar med "rättvist betalt".
Men jag har sett politiker skriva att vi ska få god och näringsriktig mat till ett så lågt pris det bara går till våra elever och äldre. Ena sidan är det då skattebetalarnas pengar samt ve och väl för elever och äldre. Det rör sig om och å en sida Fairtrade åtagandet och andra sidan om skattemedel alltså?
Men som politiker trixar ni säkert bort detta, det är väl ingen motsättning mellan detta?.

Undrar vad moderaterna i Lidköping tycker, många av deras kollegor i andra städer anser att Fair Trade City-samarbetet till stor del är en ideologiskt driven process. FairTrade präglas av ett antikapitalistiskt sysnätt som faktiskt utmanar de grundläggande fundamenten i en fungerande marknadsekonomi skriver man.
Uppsala kommun ville inte gå med i Fair trade. Vad Fairtrade vill göra är att reglera prissättningen på olika marknader eftersom man inte anser att marknadspriserna för kaffe- eller kakaoodlare är rättvisa. I enlighet med sin socialistiska grundsyn anser Fairtrade att marknaden är ”orättvis”.
Verkar som om vissa anser detta är ett ideologiskt riktat beslut.

Inga kommentarer:

Kafé i sjukhuset.

  Nu har sjukhuset i Lidköping ett öppet kafé igen.. Heder åt den som skakar liv i skelettet det måste väl lysa ordentligt i ögonen på de me...