onsdag 1 november 2017

Komunens utgifter.

Speciellt de yngre vill ha ett badhus värt namnet men har hittills fått ett badhus man lappat och lagat medan man på kommunens hemsida försöker ordbajsa hur bra det är..
Varför är det så trögt med ett värdigt badhus då? Man kan spekulera i att kommunpolitiker inte anser det prioriterat, även om ungdomarna anser det är ett behov och värre lär det väl bli nu när lånen för kommunen rakar i höjden och att man troligen vill spara.. Då lär inte ungdomars önskemål väga så tungt..

Kommunens låneskuld till investeringar kan passera 4 miljarder kronor nästa år om kommunstyrelsen får som den vill.. Som jämförelse kan nämnas att det berömda Gullspångskapitalet är värt cirka 2,4 miljarder kronor.. Så man bygger för mer skattehöjningar.. Då kanske inte kommunen är så lockande längre..
Det är mycket som skall bekostas innan man börjar tänka badhus, skolor, förskolor och äldreboenden och inte minst förberedelser för Hamnstaden.. I de investeringarna ingår det nya reningsverket med över en halv miljard och troligen en massa kringkostnader runt det..
Det innebär avloppsrening 2 miljarder kronor, i år är ramen 1,425 miljarder.. Vi ser hur man gräver i gatorna överallt i stan och då är det inte bara avlopp utan för vattnet..

– AB Bostäders verksamhet 1,1 miljarder, en ökning från i år då ramen är 920 miljoner kronor.. AB Bostäder är det bostadsbolag som håller uppe byggnationen, skulle de inte göra det så vore det inte mycket att hurra för med de andra bolagen..
Just nu bygger man Lidköping Energi AB (värmeverket och fjärrvärmenätet) 650 miljoner kronor(2018), vilket är 50 miljoner mindre än i år..
Så skall den dagliga verksamheten hela tiden drivas runt vilket gör att under 2018 kommer låneramen att behöva bli 4,036 miljarder kronor.. Det gör en slant för varje Lidköpingsbo och vad händer när räntorna börja gå uppåt?
Kommer vi om ett antal år att ha kvar den trygghet i gamla Lischköping som delvis finns nu? Eller kommer man att köra ekonomin i botten? Kanske man skulle sätta sig en stund på soffan och begrunda.. Ta en med rogivande omgivning t.ex. nära vattnet.. Gärna gisten och inte påkostad..
Arkivbild.

Inga kommentarer:

Kafé i sjukhuset.

  Nu har sjukhuset i Lidköping ett öppet kafé igen.. Heder åt den som skakar liv i skelettet det måste väl lysa ordentligt i ögonen på de me...