söndag 17 september 2017

Elnät.

Att vi ännu så länge har en förhållandevis "billigt" elnät i Lidköping har vi läst och får höra varje gång man höjer.. Men hittills så håller man ställningarna som billiga..
I SVT finns en artikel där man kollat priserna.. - De tre stora eljättarna höjde förra året sina priser på elnätet mer än dubbelt så mycket som alla andra elnätsbolag i Sverige. Det visar en ny undersökning som Villaägarna har gjort..
Priset för att få hem el till sin bostad varierar stort i Sverige och skillnaderna blir allt större. Intresseorganisationen Villaägarnas genomgång av elnätskostnader i Sveriges samtliga kommuner för år 2016 visar att de tre stora elföretagen höjt priserna mest..
Högsta priset för elnät betalar de av Ellevios kunder som bor i västra Svealand. Där höjdes avgiften under förra året med 1.140 kronor vilket gjorde att en vanlig villakund nu betalar 13.796 kronor för elnätet..
Skillnaden till det billigaste elnätet i Lidköping är nu över 9.000 kronor skriver man.. Själv bor jag i hyreslägenhet så mina elkostnader är små.. Uppvärmningen igår ju i hyran..
– Det finns olika sorters elnätsbolag, säger Villaägarna.. – De finns de som är intresserade av att ge kunderna bästa möjliga service till lägsta pris och det finns de som mer ser det som en monopolmarknad som man ska mjölka så hårt som möjligt..
Den ständiga ursäkten för dessa bolagen är att motivera de stora prishöjningarna med att företaget gör stora investeringar i sitt elnät..
Ellevio (som tidigare hette Fortum) Vattenfall och Eon toppar listorna. De har i genomsnitt höjt sina priser med tio procent medan resten av landets 120 elnätsföretag har höjt avgiften med fyra procent..
Fast jag inte är så känslig för dessa prishöjningar bytte jag elbolag från ett av de stora till ett mindre. Med min förbrukning inga större vinster men dock ca 80 kr/m hittills.. Kan man ha trevligt för på annat sätt.

Inga kommentarer:

Kavrg-brist.

  Kvarghyllorna ekar tomma i flera matvarubutiker i Lidköping.. Ingen hade räknat med en sådan stor efterfrågan på just kvarg  – Det är bris...