onsdag 4 maj 2016

Vår dagliga mat.

Glatt besked för älskare av räkor är att svenskfiskade åter är godkända.. Om man skall tro WWF..
Men däremot torsken mår dåligt både i Östersjön och Barents hav, enligt senaste fiskguiden från WWF, som nu ändrar sina råd till konsumenterna. Däremot som sagt är det fritt fram att äta svenskfiskade västkusträkor igen..
Det har skiftad med torsken, periodvis har det varit helt okej att äta torsk från vissa områden. Men för tillfället ser det mörkt ut för torsken både i Östersjön och Barents hav, enligt Världsnaturfondens (WWF) årliga fiskguide. I den tionde upplagan av konsumentguiden hamnar Östersjötorsken på rött eller gult ljus och torsken från Barents hav på gult. WWF beskriver Östersjötorsken som liten och mager, en negativ utveckling som forskarna inte riktigt kan förklara ännu.
Det går knappt en dag utan det är varning för något i matväg, är det inte av miljömuppe-skäl(rött kött) så är det av gifter eller annat hälsovådligt skäl..

Vänern då? En del skärgårdsområden och vikar har fortfarande för höga fosforhalter (och för höga kvävehalter)skrivs det.. Främst gäller det Dättern, Brandsfjorden, Kållandssundet, Kolstrandsviken, Varnumsviken, Ölmeviken och Ekholmssjön. Åar från jordbruksmark till Vänern har också för höga halter av både kväve och fosfor..
Man rekommenderar barn, kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande att inte äta fisk som kan innehålla höga halter dioxin och PCB oftare än två till tre gånger per år. Övriga bör inte äta sådan fisk oftare än en gång per vecka. Rekommendationen gäller strömming/sill och vildfångad lax och öring från hela Östersjön och Bottniska viken. Den gäller också vildfångad lax, öring och sik från Vänern och Vättern, liksom röding och sik från Vättern..
Jag älskar Makrill som också är en fet fisk, äter kanske inte varje vecka men varannan kombinerat med Lax.. Man kan inte tusan suga åt sig allt av varningar utan äta allt med måtta..

Inga kommentarer:

Kafé i sjukhuset.

  Nu har sjukhuset i Lidköping ett öppet kafé igen.. Heder åt den som skakar liv i skelettet det måste väl lysa ordentligt i ögonen på de me...