torsdag 7 januari 2016

Vi har fortfarande väder.

Är det dåligt med nyheter kan man alltid skriva om vädret, finns väl ingen svensk som inte är intresserad av vädret.
Nu kan vi tydligen jag vet inte vilken gång i ordningen vänta oss en hel del snö.. Vinden vänder från nordostlig och Vänersnön, som fallit i relativt beskedliga mängder, får ge vika för ett mer traditionellt nederbördsområde från sydväst.
– Det kommer vara ganska mycket snö. Både fredag och lördag kan bjuda på en hel del, säger man på Foreca.
Man förväntar sig att Vänersnön fyller på snötäcket något, framförallt i Dalsland, men under natten kommer det mer sammanhängande snöfallsområdet att dra in och då drabbar det hela området.... Får se om vi ännu en gång undkommer här i vårt område.. Klart.se spår från +2° till -6° kommande vecka.

Uppe i norr är det verkligen kallt lite över -40° som väntas kulminera denna natt som kommer, Här ser jag att termometern står på -9° när detta skrivs. Har alltid hört att minus fyrtio grader i norr känns som minus tjugo eller däromkring här nere. Men se den gubben gick inte, för enligt SMHI så: Många undrar om det stämmer att tjugo minusgrader i södra Sverige ”känns” kallare än samma temperatur i norra Sverige. Ryktet säger att det beror på till exempel luftfuktighet. Detta är en myt, en omhuldad sådan, men inte desto mindre en myt.
Den mycket lilla mängd vattenånga som finns i luften vid så låga temperaturer kan inte påverka luftens värmeledningsförmåga nämnvärt. Att man ändå fryser mer i söder än i norr beror snarare på att man är mindre van vid kyla i söder och att det faktiskt går att vänja sig vid kyla.

Vi skall alltså vara lite "mesigare" här nere och så tror SMHI att det kan ha med att göra vad man har för kläder också.
Men även om det blir kallt så kan snön göra om den kommer att det blir vackra vyer.

Arkivbild.

Inga kommentarer:

NATO frågan!

För att sväva utanför vår trygghetszon en bit så det var ett jävla tjafs i media om Turkiet och NATO frågan.. Anser att NATO medlemskap är ...