måndag 6 februari 2023

Frivillig militärtjänst.

En gång för "tusen" år sedan då jag skulle rycka in var det inte tal om att slippa lumpen såvida du inte hade något som hindrade tjänsgöring eller t.ex. psykiska problem, du kunde också på grund av religiösa skäl begära vapenfri tjänst, men det var inte bara att ansöka om det det var en procedure..
Sedan mycket längre fram när man började avrusta vårt land var det svårare att få göra miltärtjänst än att slipa.. Många många procent fick inte ens en mönstringsorder även om de ville.. Och kvinnor var som i kyrkan, skulle tiga i församlingen..
Själv fick jag först gå "soldatutbildningen" lära oss att marschera😂 och lite teori samt skjutning på bana.. Men eftersom jag jobbade då som konditor blev jag placerad på off-mässen att fixa käk till officerare som inte ville hålla till godo med maten på stora matsalen..

Nu börjar man blicka på allmän värnplikt igen.. Rekrytering till värnplikt ska baseras på frivillighet så långt det går, men en anledning till att värnplikten återaktiverades 2017 var att försvarets personalbehov inte kunde fyllas genom frivillig rekrytering..
Frivillighet❓Får se om det fungerar men kanske det blivit en allmän mobilisering bland folk numera för att göra värnplikten..
Över 100 000 unga som fyller 18 år under 2023 ta ställning till om de vill genomföra militär grundutbildning.. Och om de vid e.v. NATO medlemskap vill delta i NATO operationer i världen.. Det är ju Sverige så då måste man ha dessa regler..
Nu köps det in nytt material såg att luftvärnsroboten "Patriot" installeras i Göteborgs hamn som skydd.. Kanske även hemvärnet får lite uppgraderingar..

Arkivbilder.

Inga kommentarer:

Kafé i sjukhuset.

  Nu har sjukhuset i Lidköping ett öppet kafé igen.. Heder åt den som skakar liv i skelettet det måste väl lysa ordentligt i ögonen på de me...