tisdag 19 november 2019

Vårt vattentorn.

I Skara skall man göra något åt sitt gamla vattentorn den stora upprustningen av gamla vattentornet i Skara är igång.. Det är en omsorgsfull renovering av den byggnadsminnesskyddade landmärket som ska göras, allt för att den ska kunna stå kvar länge till som en vacker byggnad för Skaraborna att vila ögonen på..
I Lidköping är det som vanlit mycket snack och lite verkstad som om ett nytt badhus.. Vi verkar ha slöa politiker som bara får els i baken när man pratar om Hamnstaden.. Inte ens vårt sjukhus röner något större intresse..
När det lossnar stenar från tornet spärrar man av och renoverar hjälpligt men akta för att gör ett mer ingripande ingrepp.
Det behöver väl inte bli ett multimiljon projekt av det hela men t.ex. lite mer belysning och lite kosmetisk renovering, vill man kosta på lite mer kan man åtgärda inne i tornet också.. Men icke.. För visst är det vackert..
Arkivbild.

Tornet byggdes mellan 1899 och 1902, arkitekt var Ernst Torulf, som till utseende är likt ett högt borgtorn. Det är byggt av Kinnekullekalksten som man tagit från Råbäcks stenhuggeri, deras genom tiderna största leverans, som omfattade 920 ton sten. Längst ner i botten finns 1156 träpålar neddrivna till berggrunden, där på vilar ett betongfundament som utgör själva grundplattan. Lite justeringar har gjorts inne, en ny ståltrappa har monterats efter de 164 stegen upp till själva vattencisternen, som är konstruerad av hopnitade järnplåtar.. Där har man tagit upp ett hål i botten, ståltrappa med 64 steg leder upp till det översta bjälklagret. Då är man nog trött i benen. En kort trätrappa leder sen upp och ut på taket på vattentornet, då är vi 48 meter över markytan och har en bra utsikt över staden och bort mot Kinnekulle.

Inga kommentarer:

Kafé i sjukhuset.

  Nu har sjukhuset i Lidköping ett öppet kafé igen.. Heder åt den som skakar liv i skelettet det måste väl lysa ordentligt i ögonen på de me...