fredag 18 oktober 2019

Julen står för dörren.

Ja då kör det igång då och har väl gjort det ett tag.. Man kan nu se annonser för olika julaktiviteter inte minst julbord.. Förra året kom det varningar om maten på bordet och det har väl varit en följetong genom åren.. Kanske inte att det stegras ännu med julen, men den står där redo..
Det som det 2018 varnades för eller som vi uppmanades vara försiktiga med var:
Ägghalvor. Som ofta hanteras för hand och då gäller det att det är rena händer..
Räkor, skaldjur. På julbordet bör de förvaras kallt, annars kan det sluta illa. Skippa ljumma skaldjur, din kropp kommer att tacka dig..
Garnering. Garneringen kan ha använts till flera omgångar mat och hanterats av många olika händer.. Inlagd sill. Bakterier börja växa så hantera sillen försiktigt..
Ris á la Malta. Får ris á la Maltan stå framme en längre stund kan bakterien Bacillus cereus växa, vilket i sin tur kan leda till matförgiftning..
Gravad lax. Undvik lax som stått framme. Det är bättre att servera lite i taget och förvara resten i kylskåp..
Paté pastej, sylta. De är känsliga rätter som lätt kan förvandlas till en smittohärd. Se upp med det som legat framme i mer än en timme..


Har ännu inte fått sitta på toaletten för dåligt julbord och i år vet jag inte ens om det kommer att bli något julbord för min del.. Men utan julmat blir jag inte, det kommer att finnas en del hemma..
Julen har för mig inte den betydelsen som när barnen var små och vi t.ex. klädde granen strax innan julafton.. Vi träffas ofta ändå även om det inte är någon högtidsdag så julen av den anledningen har då också mist en del av dess mening..
Men jul är jul och det i sig ger en viss stämning även om det inte är någon Disney-jul precis.. Och snö har vi inte så ofta..
Arkivbild.

Inga kommentarer:

Kropen trilskas.

 Har fått en slänav någon orkeslös  i kroppen hemvården har fått rycka ut hit lera gånger för assistans.. vad det ärblir det inte bättre får...