söndag 26 maj 2019

Grilla!

Det har väl varit några dagar man kunnat tänt grillen ute i det fria, mest var det väl i april och några dagar i maj..
Men maj har gått åt pipsvängen för dem som gilrar varmt grillväder.. Men vi får hopas på bättring och då ger man några grilltips på kött, kan ni tänka er media skriver om kött utan miljömuppe-inslag..
Här är några tips.
Välj en köttbit som har mycket fett eftersom det gör det saftigare och fett är en smakbärare. Bäst är om fettet är insprängt i köttet i stället för bara en fettkant..

Köper du en köttbit av bra kvalitet behöver du inte marinera den, då är det ju köttets fina smaker du vill åt..

Salta ungefär 15–20 minuter innan du ska grilla, då hinner saltjonerna tränga ner i köttet och smaken blir djupare och rikare.. (Själv är jag väldigt restriktiv vad gäller salt)..

Har du lite magrare kött kan du hälla på olja så får du en finare och frasigare yta. Om du lägger på locket när du grillar så börjar inte oljan att brinna.. (Men pröva kött med fett, går att skära bort sedan..)

Grilla köttet på direkt värme, alltså ovanför den glödande kolen..

Det som ger den goda smaken när man grillar är det brynta men undvik det brända. Om köttet har fått fin yta men inte är färdigt så flyttar du den till en plats på grillen med indirekt värme. Lägger du på locket blir effekten som att baka köttet i en ugn..

Låt köttet vila 10–15 minuter innan servering. Då efterbakas det, köttsaften stannar kvar och det blir saftigt och helt perfekt. Slå inte in det i folie, då förlorar du lite av den goda grillytan och köttet efterbakas för mycket..

Skär köttet tvärs över fibrerna för att få ett så mört och saftigt kött som möjligt. Skär du åt samma håll som fibrerna går blir köttet segt och svårtuggat..


Jösses vad det vattnas i munnen och som toppen på allt lite öl till.. Får åka till kompisar för att grilla ute då jag har balkong på vilken bostadsbolaget undanbett grillning..
Men först skall det för tusan bli väder, var är du 2018? Din värme saknas..

Inga kommentarer:

Kropen trilskas.

 Har fått en slänav någon orkeslös  i kroppen hemvården har fått rycka ut hit lera gånger för assistans.. vad det ärblir det inte bättre får...