söndag 29 april 2018

Valborg.

Vet inte om det tänds några Valborgseldar i vår kommun, vet att i så fall får de som kollar frysa även detta år..
Men man har "lovat" högre temperaturer till helgen, sommarvärme påstår en del media med vilka man får ta den där nypa saltet..
Personligen är jag så trött på detta kyliga väder nu och blåsten förstår dem som drar söderut.. Jag vill ta av mig och gå i kortärmat, se nu till att det sker..

Det finns en historia även bakom Valborg för dem som bryr sig..
Valborgsmässoafton infaller varje år den sista april och är en självklarhet för de flesta – så även 2018. Men valborg sträcker sig ändå tillbaka till medeltiden.. Traditionen med valborg kom till Sverige från Tyskland någon gång under medeltiden.. Namnet kom av helgonet Sankta Walpurgis står det att läsa..
Hon var en abbedissa, en föreståndarinna för ett nunnekloster inom den katolska kyrkan, och levde på 700-talet. Men först på 1400-talet den 1 maj blev hon helgonförklarad och efter det började tyskarna fira Valborgsmässa (Walpurgistag) - alltså valborg.. Som sagt för dem som bryr sig..

Inga kommentarer:

Mindre drickande!

I 2018 års undersökning(Health Behaviour in School-aged Children) säger majoriteten av eleverna att de är tillfreds med sitt liv och anser s...