tisdag 1 augusti 2017

Räntehöjning i antågande?

Svensk ekonomi går som tåget just nu och det säger man bäddar för att Riksbanken höjer räntan inom en snar framtid.. Nu är det bara spekulationer, men var beredda på dyrare bolån, någon gång kommer de..
Svenskarnas bolån slår nytt rekord – totalt är vi nu skyldiga bankerna över 3 000 miljarder kronor. – Det är billigt att låna pengar när räntan är låg, nu måste du förbereda dig på att kunna betala högre ränta, säger informationschef på statliga SBAB..
De flesta bedömare är överens om att räntorna är på väg uppåt. Det betyder att det nu kan vara god tid att se över sin egen skuld.. Hur folk nu ska göra det, ingen har väl pengar att beta av en stort bolån och frågan är om bankerna just nu är pigga på att man löser in sina lån även om det inte gäller hela.. Ränteinkomsterna minskar ju och alla vet väl hur giriga bankerna är för sina slantar..
Personligen har jag inte dessa problem men många som nyligen bildat bo och fixat eget boende har nog lagt ut en del i och med dagens priser.. Frågan är hur mycket marginal man har om räntan under ett år t.ex. stiger med en procent..
Vi får inte hoppas på den ekonomiska "katastrof" som inträffade i USA händer här.. Där stod bankerna med ofantligt många hus som ägarna inte klarade av när deras värde sjönk drastiskt och bankerna begärde större säkerhet för att täcka skulden på huset..
Samntidigt är arbetslösheten relativt låg.. Den öppna arbetslösheten uppgick till 3,9 procent av arbetskraften i mars i år, jämfört med 4,0 procent föregående månad. Det visade Arbetsförmedlingens månadsstatistik..
Så just nu ser det ljust ut, men vid denna tidpunkt nästa år kan mycket ha hänt.. Bara att hoppas att detta positiva varar och varar och varar..

Inga kommentarer:

Slut.

 Ledsen, men på grund av dålig ork kommer bloggen upphöra, i alla fall under en period.