onsdag 8 februari 2017

Kulturhistoria igen.

Det är mycket av detta vad gäller vårt centrum, vissa vill beskydda det från konkurrens från handelsplatser i ytterområden utan att tänka på jobben även dessa skapar och at centrum måste leva på sina egna meriter.. Andra vill begränsa hur det byggs med viss rätt kan man väl påstå, utan därför förhindra en utveckling..
Ibland när man blandar in kulturhistoria i en stads utveckling så kan det innebära ett steg tillbaka för densamma..
Nu har en kulturhistorisk utredning för kvarteren Uranus och Vulcanus presenterats, där ett konsortie vill bl a riva de röda husen mellan Åhlénsparkeringen och Esplanaden för att bygga nytt.. Utredningen föreslår tvärtom att de röda husen ska bevaras liksom grönytan vid husen..
Det glädjer säkert många som vill bevara det gamla och visst har det en charm.. Men till vilken praktisk nytta är det? Husen kan inte stå där bara för att synas utan de måste fylla en funktion och en del av husen måste få en ordentlig renovering.. Huset med antikvariatet som är rätt bra i ordning kan väl flyttas till Limtorget..
Men visst är det önskvärt med gammal bebyggelse insprängt bland det nya och där har faktiskt Lidköping lyckats rätt så bra.. Men om dessa fyra hus är så nödvändiga vet jag inte.. Beror väl vad som erbjuds istället..
Nog har de en viss charm dessa hus men de går inte att bevara av enbart den orsaken.. Liksom med så mycket annat vad gäller byggnader lär det väl bli åsikter, inte sällan av samma kända "tyckare"..
Arkivbild.

Inga kommentarer:

Nivån i Vänern.

Tyckte väl när jag gick efter Vänerkanten vid Framnäs att nivån såg låg ut och så läste jag att man i förebyggande syfte hade ökat utsläppst...