fredag 30 december 2016

Vårt värmeverk.

Undrar hur det går för vårt kostsamma värmeverk nu när den riktiga kylan inte infinner sig då man inte kan gå på högvarv..
År 2014 kunde vi läsa i Hem och Hyra.. Det här är 19:e året som Nils Holgerssonundersökningen genomförs – och lika många år i rad som priserna på fjärrvärme har ökat mer än konsumetprisindex..
Orättvisorna i olika delar av landet är stor. Mellan landets dyraste kommun Mörbylånga och landets billigaste kommun Luleå skiljer det 593 kronor i månaden att värma upp en tre rum stor lägenhet..
Prisskillnaderna kan till viss del förklaras av att fjärrvärme kostar olika mycket att producera och leverera på olika orter..
En annan förklaring är att kommunerna – som ofta står som ägare – har olika vinstkrav på verksamheten. Men kundens möjlighet att byta fjärrvärmebolag och därmed påverka sin energikostnad är nästan obefintlig, menar Kjell Berndtsson, ordförande i Nils Holgerssongruppen enligt Hem och Hyra..
– Fjärrvärmebolagen har en monopolställning. Det är därför viktigt att vi belyser orimliga skillnader menar man.. Och om kommunerna vill kan man alltid fläska till med taxehöjning för monopolet..
Antar det kostar lite att ligga med lager också då man inte kan elda upp det man köpt.. Så retar det ju en och annan också med dessa "balar" som ligger utanför värmeverket..
Arkivbild.
Fjärrvärme, månadskostnad för trerumslägenhet enligt Hem och hyra i några Skaraborgskommuner..
Dyrast överst..
Kommun.... kostnad...ökning från föregående år(2013)
Grästorp..956 kr/m.....+-0,0%
Lidköping. 868 kr/m.... +1.3%.
Falköping. 837 kr/m.... +4,1%.
Götene.....824 kr/m.... +- 0,0%.
Mariestad..797 kr/m.... + 4,8%.
Skara......797 kr/m.......+2,6%.
Skövde.....671 kr/m.....+5,4%.

Lidköping låg/ligger på plats 95 av Sveriges kommuner vad gäller kostnader för uppvärmning med stigande tendens.. Blir även denna vinter "varm" kan man förmoda att man beslutar om ytterligare höjningar på värmen..
Lidköping har förlorat 500 företag på fem år av olika anledningar.. Rosar inte marknaden vad gäller företagens kommunrakning precis samt står inför flera rekryteringar av chefer och att kommunens ledande politiska parti skall söka ny ledare..
Tillväxt Lidköping får man väl inte lita blint på de har svårt med självkritik och ser tydligen inte att det finns problem i allt det rosenröda.. Dyra kostnader för oss skattebetalare framöver och flera "hövdingar" på ledande ställning i kommunen som inte klarar av verkligheten, däribland chefen för trafikplanering..
Att det är politiskt käbbel om olika projekt hör liksom till, men ibland kan man undra om kommunens tjänstemän är färgade av långt politiskt arv av samma gruppering.. Men det är delvis vårt fel som väljare..

Inga kommentarer:

Studenten

Tisdagen den 5 juni springer studenterna ut i friheten med allt vad det innebär både före och efter.. Bland annat Fredagen den 8 juni är det...