fredag 13 december 2013

Kommuners ekonomi.

I Lidköping står kommunen inför massiva utgifter och då tänker jag inte på kommande pensionsutbetalningar. Utan på investeringar, främst med anledning av Hamnstaden. En scen och badhus tycks vara borta ur bilden, vill vi ha underhållning kan vi dra till Skövde, Skara eller Vara och vill vi ha lite mer av badandet kan vi dra till Vänersborg eller Skövde. Så dessa kostnader är lagda på framtiden..

Vad man är oroliga för är att kommuner liksom privatpersoner inte amorterar... I Kommuninvests rapport skrivs det att kommunernas lån ökade med 25.7 miljarder förra året och mycket pekar på att det kommer att hamna på 500 miljarder kronor år 2015. Det är framförallt kommunernas skuldberg som växer och det är kommuninvånarna som i slutändan får stå med notan.
Man menar att det inte längre är hållbart med små summor vad gäller besparingar, lägga ner små enheter, dra in på visst underhåll o.s.v. Utan mer omfattande åtgärder där hela verksamheter måste ifrågasättas. För det måste det bli riskspridning, inget block vågar ensamt stå för massiva neddragningar utan det måste spridas över många partier.
Den närmaste framtiden kommer det att vara tyst om åtstramningar, för att något parti ett valår skulle satsa på tuffa besparingar är otänkbart. Inget talar för att kommunernas utgifter kommer att minska sägs det, och politiker fortsätter många gånger att betala med lån. Välfärdssektorn/skola och infrastrukturen är rena pengamaskinen, inte mycket kan investeras utanför denna sfär, innan det kommer en hänvisning till dessa "näringar".
Kan det vara dags även för Lidköpings kommun att kasta i ankaret och börja se över sina lån? Eller står man här över denna debatt om amorteringar?

2 kommentarer:

Greyerzer sa...

Hej!
Brukar läsa din intressanta blogg. Tips: Verk av den internationellt berömde konstnären Brynolf Wennerberg från Otterstad (brorson till Glunt-Gunnar W.) visas i en stor utställning nära Muenchen fram till 17 mars. Recension: http://www.sueddeutsche.de/muenchen/fuerstenfeldbruck/ausstellung-obsession-fuer-schoene-und-elegante-frauen-1.1819886
Ex. på bilder på tyska Wiki: http://de.wikipedia.org/wiki/Brynolf_Wennerberg

Man talar t ex om det berömda Wennerbergleendet hos hans avbildade kvinnor.

Konstigt nog verkar konstnären från Kållandsö vara okänd i sina hemtrakter.

Leif Johansson. sa...

Tack, alltid lika roligt och få uppslag.

Telia.

Så skall Telia "justera" priset igen då och det kan väl bara betyda uppåt.. Senast det begav sig var väl när vi alla blev med 100...