tisdag 29 september 2020

Vårt dyra reningsverk.

Ett nytt värmeverk har byggts  och ett nytt ställverk står väl klart, saftigt dyrbara investeringar.. Nu har man så smått insett att vi behöver ett nytt badhus också, blir det vad gäller kostnad i stil med dessa ovan? Eller blir det en liten byggnad som vi lika gärna kunde vara utan?

Sedan har vi ju sorgebarnet "hamnstaden" och dess följder, nu senast är det blytung mark som spökar.. Men det började med ett nytt reningsverke, inbyggt på plats eller ett nytt.. Det beslutades om ett nytt och därmed blir vår VA-taxa pris därefter..  Troligtvis gå från bland den billigaste i landet till den dyraste..

För nu har det framkommit att troligen stiger priset kraftigt för vårt kära reningsverk, blytungt där också.. Man misstänker att kostnaden stiger från 5-600 miljoner till dryga 800 miljoner kronor.. Men det stoppar nog inte där då fler poster tillkommit t.ex. kraven på utökad rening..

Och kommer kommunen  behöva bygga en ledning för det renade vattnet ut i Vänern istället för att släppa ut i Lidan, ja då....... Hamnstadens första visioner var väl någonstans i början  av 2000-talet och att de första husen skulle stå färdiga för ett bra tag sedan.. Enligt ursprungsplanerna om de hållits skulle reningsverket nu varit i drift och flera hus varit byggda.. Men snacka om födslovåndor.. 

Risken är väl att det blir många vändor än för Lidköpings "Medeltidens värld" som någon skrev.. Undrar om man lever när/om de första husen  står klara..

Så har man området med cisternerna som har rivits där lär det knappast byggas bostäder heller liksom på den marken med bly så området krymper. Cisternerna var väl riktigt att riva de fyllde inte någon funktion men vad skall området användas till? Parkeringsplatser? Behöver man det då?

Det var debatt om man skulle bygga tak över det gamla reningsverket som fortfarande används, men det förkastades av några partier som vann och nu står vi där med en hamnstad kraftigt förminskad där det kanske räckt med en överbyggnad.. Men det är historia nu och vi lär få betala för den.. Har det gått så långt att det inte går att ändra på? Till en överbyggnad alltså!

Arkivbilder.


Inga kommentarer:

Slut.

 Ledsen, men på grund av dålig ork kommer bloggen upphöra, i alla fall under en period.