torsdag 15 februari 2018

Akutvård i landet.

Inte en enda region eller ett enda landsting lever upp till kraven på akutvård. Väntetiderna ökar på landets akutmottagningar, och det är stora regionala skillnader. Det konstaterar Socialstyrelsen i en ny rapport om väntetider i vården..
Hur det är speciellt för Lidköping vet jag inte då jag inte funnit något.. Men det ligger vare sig bland de tre med längst eller kortast väntetid..
Akutväntetider (medianvistelsetid), juni 2016 – maj 2017.. Riket 3 tim 30 min
Tid till läkarbedömning på akutmottagning, juni 2016 – maj 2017.. Riket 61 minuter
Någonstans i den ordningen torde sjukhusen i Skaraborg ligga..

Detta har du rätt till enligt vårdgarantin..
Primärvård: Du har rätt till kontakt, med exempelvis en sjuksköterska på en vårdcentral, samma dag som du tar kontakt med primärvården. Om denna kontakt bedömer det som nödvändigt för dig att träffa en läkare så har du rätt till det inom sju dagar..
Specialistmottagning: Om du skickas vidare till en specialist inom vården så ska du inte behöva vänta mer än 90 dagar på ett sådant besök. Samma regel gäller om det är du själv söker specialistvård, utan remiss. Inom psykiatrin är regeln att du inte ska behöva mer än 30..
Behandling: Om din läkare exempelvis bestämmer att du ska opereras så ska du inte behöva vänta mer än 90 dagar på behandlingen..
Akutvård: Berörs inte av vårdgarantin, men om du blir akut sjuk eller skadad ska du få vård så fort som möjligt, oavsett var du befinner dig..

Inga kommentarer:

Centrum!

  Samtidigt som en ny utredning visar att Lidköping är en bra och stark handelsstad stänger flera butiker i centrum. Men butiksnedläggning...