lördag 18 november 2017

Mikroplaster i Vänern!

Det har skrivits mycket om vår kära Vänern, fisk har blivit svartlistad och badplatser fått dåliga betyg.. Nu får vi se hur konditionen är ur annat perspektiv..
Snart får vi veta hur förorenad Vänern är av mikroplaster. Svaren på sommarens provtagningar kommer i början av nästa år.. – Vi tror att detta är ett framtida miljöproblem, säger representant på Vänerns vattenvårdsförbund..
Mikroplast är små plastpartiklar, mindre än fem millimeter. De kommer från en mängd olika saker som plastflaskor, kläder, däck, smink och rengöringsprodukter.. Mycket alltså från vårt moderna levnadssätt..
Mätutrustningen ska se hur stor koncentrationen av mikroplaster är på olika platser och djup i Vänern. Partiklarna som samlas i filtren ska sedan identifieras i ett labb..
I samband med detta skall man även kunna identifiera andra partiklar.. Detta ihop med annat borde väl ge en bild av allmäntillståndet i Sveriges största insjö och kanske föranleda till eventuella åtgärder..
En så viktig "aktör" som Vänern där många får sin rekreation, sitt dricksvatten och dit vårat avlopp i renad form mynnar ut, är utsatt och skall tas om hand, även om det inte ligger en storstad alldeles intill vilket många gånger gör att det prioriteras mycket högre..
Arkivbild.

Inga kommentarer:

Kropen trilskas.

 Har fått en slänav någon orkeslös  i kroppen hemvården har fått rycka ut hit lera gånger för assistans.. vad det ärblir det inte bättre får...