söndag 20 augusti 2017

Byggandet!

Vi har väl knappt undgått att man ropar om bostadsbrist och den är väl verklig till visst mått.. Men har svårt att tro att den skulle vara av jättestora mått..
Miljonprogrammet som gick och som lanserades av Socialdemokraterna i mitten av 1960-talet, då ansågs det också allmänt råda svår bostadsbrist. Men redan 1968 - bara tre år in på det tioåriga programmet kom det rapporter om svårigheter att hyra ut nybyggda lägenheter. Några få år senare stod tiotusentals nya bostäder tomma runtom i Sverige.. En del kommuner fick riva hus senare från det programmet..
Man har som ursäkt att att medelsvensson började få upp ögonen då för villor och inte för hyreslägenheter..
Man undrar om det minskat? Här i Lidköping har flera större projekt med hyresrätter dragits igång och flera kommer.. Det skulle inte vara första gången i svensk historia som en byggboom snabbt övergår i vakanser.. Så det kanske är tur att Hamnstaden inte kommer att få den volymen man en gång tänkt.. Inte till början i alla fall..
Boverket anser att det behöver byggas 600 000 bostäder på åtta år. Men flera experter varnar faktiskt för att bostadsbolag riskerar att stå med outhyrda och osäljbara lägenheter inom bara några få år.. Det gäller naturligtvis planerare även här i Lidköping där man troligtvis inte kommer upp till 45 000 invånare till 2030, som är politikernas vision..
Varningarna kommer efter att byggtakten skruvats upp mycket kraftigt på kort tid. Ifjol påbörjades över 67 000 nya bostäder i Sverige - den högsta siffran sedan 1970-talet. I år väntas siffran bli ännu högre..
Så hur stort behov av en hamnstad vi har vet i tusan, man kan inte bara smälla upp en stadsdel bara för prestige.. Många städer de som har möjlighet skall ha en stadsdel intill vattnet.. Så och Lidköping sedan många år tillbaka..
Arkivbild.

Inga kommentarer:

Kropen trilskas.

 Har fått en slänav någon orkeslös  i kroppen hemvården har fått rycka ut hit lera gånger för assistans.. vad det ärblir det inte bättre får...