tisdag 16 maj 2017

En stor stark.

Med tanke på det annalkande storjippot Power big meet så funderar jag på en stor stark, för det lär det bli några stycken, såvida inte handlarna blir jäkligt giriga och tar hutlösa priser.. Då får man ta en innan man åker ut med cykeln..
Mellan 1922–1955 kan vi läsa var starköl förbjudet i Sverige. Det fick endast serveras för medicinskt bruk för den som fått det utskrivet på recept av läkare. När förbudet upplöstes efter tre decennier dröjde det inte länge förrän starkölen tog slut på Systembolaget. – Suget var enormt. Man tror att det lade grunden för svenskarnas öldrickande. Det skapades en fascination för det som är starkt. En stor öl som dessutom är stark, det var väldigt viktigt att markera.. Om man nu kallar 5-6% för starkt..
Kvantitet och berusning har länge tillhört svenskarnas traditionella dryckeskultur vikingasläkte som vi är.. Enligt en insatt så har Sverige inget stort självförtroende när det gäller öl(det har våra politiker sett till).. En stor stark ses som svensk starköls signum.. Personligen har jag självförtroende så det räcker när jag sveper en öl och bättre blir det..

Beställer du en stor stark på krogen får du ett glas starköl av opreciserat märke, oftast en ljus lager serverad från fat. Storleken är däremot relativ. På 1970- och 1980-talet var en stor stark en brittisk pint, det vill säga 56, 8 centiliter. I dag varierar storleken i de flesta fall mellan 40–50 centiliter.. Här finns det pengar att tjäna för giriga krogar..
Hur stor är egentligen prisskillnaden om du beställer i baren respektive handlar på Systemet? En prisgranskning visar att motsvarigheten till en 40 cl starköl skulle kosta 27 kronor på Systembolaget eller däromkring(tills politikerna höjer skatten).. För samma summa får du bara 15 cl öl på krogen. Som mest kan man få betala fem gånger så mycket för ölen i baren..
På en krog här i stan betalade jag 63 kronor för en stor stark eller om det var en 50 cl flaska typ Mariestad.. Vilket gör att man inte köper så många precis.. Men det är så jäkla gott en varm dag och även till mat..

Inga kommentarer:

Stadståget.

Undrar i princip varje år om turisttåget som utgår från Kronocampingaen och kör runt i stan genom Limtorget åter skall dammas av.. Idag kör...