fredag 13 januari 2017

Semledags.

Nu börjas det fyllas med semlor i butikerna(på en del ställen har de funnits ett bra tag) och inte minst när man är ute och fikar.. Förr fanns det bara en typ av semlor och det var den vi är vana vid..
Då drack man med varm mjölk och under toppen var det marsipan samt grädde.. Grädden är kvar men nu fyller man med sockrig mandelmassa om det gäller de vanliga semlorna.. Då var det tisdagar som gällde..
Nu hittar du alla möjliga och omöjliga typer av "semlor" vilken dag som helst.. Var och fikade idag och då fanns det semlor gjorda av delade munkar.. Såg att någon även hade skapat "prinsess-semla".. Det finns massor av andra typer på semlor, men jag fördrar den gamla traditionen..
Så här skall en semla se ut, önskvärt vore om de innehöll marsipan, men tyvärr..
Arkivbild.
Det står om semlan b.la. "Semlan är en urgammal festbulle med anor. I sina tidigaste former kryddades den med kummin. Först en bit in på 1800-talet kom mandelmassefyllning(marsipan, min anm) och ungefär 100 år senare fick en konditor på Gotland idén att spritsa vispad grädde under locket."

Inga kommentarer:

Meningslöst!

Man kan undra om någon finner ett nöje i att klottra på fasader det är inte ens snyggt.. Likadant när man kastar skräp runt sig där man be...