Nu börjas det fyllas med semlor i butikerna(på en del ställen har de funnits ett bra tag) och inte minst när man är ute och fikar.. Förr fanns det bara en typ av semlor och det var den vi är vana vid..
Då drack man med varm mjölk och under toppen var det marsipan samt grädde.. Grädden är kvar men nu fyller man med sockrig mandelmassa om det gäller de vanliga semlorna.. Då var det tisdagar som gällde..
Nu hittar du alla möjliga och omöjliga typer av "semlor" vilken dag som helst.. Var och fikade idag och då fanns det semlor gjorda av delade munkar.. Såg att någon även hade skapat "prinsess-semla".. Det finns massor av andra typer på semlor, men jag fördrar den gamla traditionen..
Så här skall en semla se ut, önskvärt vore om de innehöll marsipan, men tyvärr..
Arkivbild.
Det står om semlan b.la. "Semlan är en urgammal festbulle med anor. I sina tidigaste former kryddades den med kummin. Först en bit in på 1800-talet kom mandelmassefyllning(marsipan, min anm) och ungefär 100 år senare fick en konditor på Gotland idén att spritsa vispad grädde under locket."
fredag 13 januari 2017
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Blockad.
Nu när det övertidsblockad för vårdpersonal och naturligtvis får Lidköpings sjukhus i vanlig ordning dra det kortaste strået då avdelningar...
-
som media kallar honom får uppmärksamhet även i häktet. Han har fått kriminalvården att höja säkerheten. Fler häktesvakter har arbetat kring...
-
Bara för att fylla ut med lite en tråkig söndag då man egentligen inte orkar med att lägga ner någon energi.. Så kan man väl alltid kolla på...
-
är något som tidningen Råd & Rön publicerar med jämna mellanrum och där man varnar för företag eftersom de struntar i Allmänna reklamati...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar