måndag 28 november 2016

Bilprovningen.

Många är väl vi som fått "dyrbara" kostnader efter en bilprovning eller det rakt motsatta lämnat den med en lättnad suck utan anmärkning.. 1963. Riksdagsbeslut om att AB Svensk Bilprovning ska grundas.. 1965. Periodisk kontrollbesiktning införs.. Därmed fördyrades bilägarnas kostnader en del och liksom bilskatten vet i tusan vad vi fick tillbaka!! Säkrare bilar? Måste väl ha funnits ett annat system där man inte behövde ställas inför "skranket"..
Det sades att när besiktning av bilar avreglerades och det kom mer aktörer på marknaden skulle konkurrensen göra att priserna föll.. Men liksom när man gjorde samma sak med apoteken så hände det....... i princip tvärtom..
Apoteken blev definitivt inte billigare, receptbelagda mediciner är inte konkurrensutsatta utan dess pris sätter staten..
Och skall man köpa andra varor från apoteken då får man jäklar betala multum..
Samma sak med bilprovningen inte blev det någon större prismässig konkurrens precis.. Priset för en vanlig personbil varierar mellan 350 kronor upp till 450 kronor.. Flera ligger på samma nivå..
Dessutom visar den senaste utvärderingen som Transportstyrelsen gjort av de företag som besiktigar bilar att avgifterna har ökat kraftig de senaste åren..
Listpriset för att besiktiga en personbil har sedan 2012 ökat 20 procent mer än konsumentprisindex och priset för att besiktiga en motorcykel har ökat ännu mer.. Det är marknadskrafter som styr och konkurrens är bra i många fall, men sällan på ställen där folk är mestadels tvingade att handla..
I Lidköping finns tre stationer för besiktning varav två är från samma ägare..
Truvegatan, Lidköping.. Besikta. Från 379 kr.
Råda Mossevägen Lidköping.. Dekra. Från 359 kr.
de la Gardievägen Lidköping.. Besikta. Från 379 kr.

Inga kommentarer:

Meningslöst!

Man kan undra om någon finner ett nöje i att klottra på fasader det är inte ens snyggt.. Likadant när man kastar skräp runt sig där man be...