måndag 17 augusti 2015

Svampplockning.

Nu för tiden blir det mest köpt svamp för min del, på torget finns det massor av kantarell-försäljare. Men det fanns en tid då man plockade svamp en hel del. Och det fodrar en viss försiktighet då denna delikatess kan vara livsfarlig.

En god svampstuvning för fyra år sen förändrade en svampplockares liv. Hans njurar slogs ut och nu vill han varna andra svampplockare.
- Mitt liv har varit ett rent helvete, säger han enligt GP.

Själv har jag aldrig plockat annat än kantareller, det var den enda svampen jag var säker på. Visserligen är det så illa att det också finns "falsk kantarell", men vad jag läst så finns inga rapporterade förgiftningsfall från dessa. Och det menas av vissa att det är tvivelaktigt om den ens är giftig..
Om denna skrivs det.
Falsk kantarell (Hygrophoropsis aurantiaca) påminner om kantarell på hattens ovansida, men hatten har tunt kött och är full med täta och tunna skivor. Den tydligaste skillnaden är färgen på skivorna som är orange eller orangegul. Därtill växer falsk kantarell på murkna stubbar, murknade trädrötter och sågspån.

Det tragiska är att en del svamp är så oerhört giftig. Våra giftigaste är vit- och lömsk flugsvamp och toppig giftspindling. De är dödligt giftiga om man inte kommer under läkarvård. Obehandlad förgiftning av vit flugsvamp är dödlig till 50 procent. Men man brukar säga att en halv utvuxen bit flugsvamp räcker för att man ska dö.
Det är nog för att man måste vara helt säker på vad det är man plockar....

Så var försiktiga därute i skog och mark, ibland får man läsa om tragiska händelser i samband med man ätit svamp.

Inga kommentarer:

Kafé i sjukhuset.

  Nu har sjukhuset i Lidköping ett öppet kafé igen.. Heder åt den som skakar liv i skelettet det måste väl lysa ordentligt i ögonen på de me...