onsdag 13 augusti 2014

Getingsommar

sägs att det är denna sommar och fler kan nog intyga detta.. Ett stick från en geting eller ett bi är oftast ofarligt. Dock finns det människor med allergiska reaktioner, men de är sällsynta.. Ändå ser man människor i skräck för getingar och bin.
Ofta försöker vi trampa eller slå ihjäl en geting eller bi utan att veta att biet är livsnödvändigt... Vi kan läsa;
Livsnödvändiga? Ja, faktiskt. Det är tack vare biet som vi har mat på bordet. Inte bara honung, utan 76 procent av allt vi äter inom EU. Tre fjärdedelar av all vår mat har alltså kommit till tack vare binas pollineringsarbete. Utan denna lilla insekt skulle vi få klara oss på en diet som till största delen skulle bestå av ris, majs och olika sädesslag – växter som pollineras med vinden. Kött skulle troligen bli en dyr bristvara eftersom även djuren äter växter. Förutom de grödor vi äter så pollinerar bin även växter som är viktiga för vattenrening, markbindning och koldioxidneutralisering.
Så försök ha lite förståelse för denna viktiga insekt, även om det är otrevligt att ha dem inpå sig.. Är det någon skillnad på en geting eller bi då? Vi får läsa igen;
Både getingar och bin är mycket fördelaktigt att naturen . Honungsbin har uppskattats att ansvara för upp till 80% av pollinering av fruktträd, växter grönsaker och baljväxter samt blomsterfrön. Humlor spelar också en viktig roll i pollinera många växtarter. Getingar styr många insektspopulationer med deras köttätande sätt. Flugor, syrsor, larver och andra faller offer för getingar.
Men ändå. Idag var jag och fikade på Seniorcenter och där fick man fly fältet på uteservering för getingar(tror jag) svärmade rikligt runt maten och grönsakerna.

Inga kommentarer:

Satsningar på försvar.

  Försvarets budget ska ökas med 52,8 miljarder kronor fram till 2030, föreslår Försvarsberedningen.. Satsningarna ska bland annat gå till u...