lördag 22 februari 2014

Fortsatt brytning på Råda ås.

Mark- och miljödomstolen har sagt sitt i sin dom om täktverksamheten i Råda ås. Domstolen går på länsstyrelsens linje och låter Råda Sand fortsätta bryta i 15 år till. Allt annat hade varit konstigt, genom att förbjuda en näring på grund av farhågor. Vi har dessutom inte råd i Lidköping att upprepade gånger hindra etableringar eller sparka ut företag heller för den delen.
Öppen bro vännerna fick bakslag och nu Råda ås vännerna, kommer det nu att bero nu då? Knappast man har nog tid för något mer och får alltid med sig några politiker, speciellt i valtider där man ser en möjlighet till att vinna röster..
Man kan väl påstå att Råda ås vännerna fått det med sig att domstolen säger om möjligheten att rena mer dricksvatten genom åsen om något skulle hända med Vänern. Råda sand måste i samråd med Lidköpings kommun se till att en omättade zonen är tillräcklig i framtida infiltrationsområden.
Men någon gång når man vägs ände och efter dessa 15 år så inser nog även företaget att man på något sätt måste finna alternativ. Utslaget i Mark- och miljödomstolen är inte bara till fördel för Råda Sand utan för den näringen som är beroende av dess produkter såsom grus, sand, betong.
Brytningen har pågått i många år och det har satt sina spår i Råda. Men samtidigt har denna bild av gropen i Råda funnits i människors blickfång under många årtionden. Har själv hoppat där i gropen på 60-talet.

Arkivbild.

Inga kommentarer:

Kafé i sjukhuset.

  Nu har sjukhuset i Lidköping ett öppet kafé igen.. Heder åt den som skakar liv i skelettet det måste väl lysa ordentligt i ögonen på de me...