tisdag 27 november 2012

Höga vindkraftsverk på Billingen

En i vanlig ordning samling miljö uppskrämda politiker har åter igen medgivit en förfulning av naturen. Denna gång vindkraftsmonster på Billingen.
Så nu skall människor få se "skatteskraporna" resa sig mot horisonten. Och det är ju väl, för i miljöns namn kan man besluta vad som helst, skattehöjningar, bidrag med skattemedel, andra typer av miljöförstörning och mycket mer.
En i stort sett enig rödgrön opposition och en splittrad borgerlig majoritet har nu öppnat för vindkraft på Billingen. MP må vara förlåtet, de vet ju inte bättre, men tydligen är även de andra rödgröna/borgerliga politiker lika insyltade och uppskrämda.
Med röstsiffrorna 28-16 sa kommunfullmäktige i Skara på måndagskvällen ja till den fördjupade översiktsplan som ska möjliggöra etableringen av de sex 190 meter höga vindkraftverken.
Nyttan är större än skadan! Nyttan är tydligen den att de är miljövänliga om man bara ser till nyttjandet. Att bära sig ekonomiskt av egen kraft är svårt och att man förstör en hel "bakgrundsbild" på ett berg där man har rekreationsområden bryr man sig tydligen inte ett dyft om.
Miljö-mupparna har vunnit, frågan är om det är en pyrrhusseger.

Bara genom elcertifikaten får vindkraften ett bidrag på ca 36 öre per kWh, som ökar till nästan en krona om man tar hänsyn till annat stöd, exempelvis statliga bidrag för ”introduktion av vindkraft” och ”bidrag för uthållig energianvändning” och så vidare. Uppskattningar som avser hela världen säger att subventionerna uppgår till 20 procent av investeringskostnaderna. Överallt är vindkraften egentligen olönsam, men den olönsamheten döljs av politiskt beslutade subventioner.
Källa: Tidningen Contra 2011. C G Holm.
Frågan är vad Skarapolitikerna menar med att nyttan är större än skadan.
Vindkraftsbranschen och LRF gör allt vad man kan för att med glättig miljö reklam sälja andelar eller hela vindkraftverk till kommuner, kooperativ, lantbrukare och intet ont anande privatpersoner.

Inga kommentarer:

Kafé i sjukhuset.

  Nu har sjukhuset i Lidköping ett öppet kafé igen.. Heder åt den som skakar liv i skelettet det måste väl lysa ordentligt i ögonen på de me...