söndag 30 september 2012

Stenportsgatan som gågata klar i det närmaste

Då är väl i det närmaste "gågatan" från Folkets Hus till torget klar. Det saknas asfalt på Målaregatan vid det nya biblioteket i skrivande stund. Men det är på gång. Plus lite belysning och annat smått skall också upp.
Denna gågata är redan invig sedan november 2011 innan den blev helt klar så man får väl ordna en "kompletterings-invigning" då.
Nu är det långt ifrån den tiden då Domus fanns på gatan och bilar kunde köra där även Lundgrens radio o TV affär fanns där samt många fler butiker, järnhandel t.ex. Man har uttalat förhoppningar om att denna gata skall gå ända till Framnäs och Vänern. Efter ett dopp i de uppvärmda bassängerna eller i Sveriges största insjö kan man ta en promenad på gåtan till centrum.
Det kan man visserligen nu också men en gågata ger en bättre "gångkänsla"....
Närmast är torget vid Folkets Hus och sedan ligger det nya biblioteket med glasfasaden på höger hand, mitt emot finns vår tidning i stan NLT. Och i slutet som inte syns finns det stora torget med torgdagar varje onsdag och lördag. Här finns också en mängd med matställen och caféer, på gatan eller i direkt närhet.

En markering i markbeläggningen på Stenportsplatsen minner om var den gamla 1600-tals porten och stadens tullgräns var belägen. Stenportsgatan som lånat namn från stenporten, är sedan 1670-talet och Magnus Gabriel de la Gardie den naturliga infarten från väster till Lidköping och den nya staden vid Lidans västra läge.

Inga kommentarer:

Slut.

 Ledsen, men på grund av dålig ork kommer bloggen upphöra, i alla fall under en period.