söndag 19 augusti 2012

Sjölagen!

Nu är ju snart sommaren slut och båtlivet börjar väl snart att avta vad gäller nöjesbåtar. Men för kommande sommrar och båtturer kan det vara värt att tänka på en del underliga turer som sjölagen kan ge.
En man i Bohuslän åtalas för sjöfylleri, trots att hans spik nyktra hustru körde båten. Hennes make hade druckit några starköl och gav råd om hur hon skulle hantera ratt och reglage när hon lade till vid polisbåten. Det skulle han inte ha gjort.
Polisen anser att mannen skötte "en uppgift av väsentlig betydelse för säkerheten till sjöss" som det heter i sjölagen, uppger media.
En professor i sjörätt vid Stockholms universitet, menar att polisen kan ha tänkt rätt när de åtalar maken för sjöfylleri.
– Det avgörande enligt sjölagen är vem som är befälhavare. Hon kunde inte båten ordentligt och han sade något om hur hon skulle lägga till och det kan tyda på att han räknas som befälhavare, säger han.
Om det kan bevisas vid rättegång är en annan sak...
Här ligger kustbevakningen i Lidköpings hamn och sköter olika uppgifter ute på Vänern och en av dem är att kontrollera nykterheten.

Mannens fru gillade inte polisens tilltag och sade att hon i princip blev "omyndigförklarad". Mannen skall nästan av "hävd" vara kapten på båten, även vad gäller fritidsbåtar, inte i juridiskt hänseende utan av tradition.

Inga kommentarer:

Slut.

 Ledsen, men på grund av dålig ork kommer bloggen upphöra, i alla fall under en period.