tisdag 10 juli 2012

Omfattande översvämning?

I Sverige finns 18 tätorter med betydande översvämningsrisk, men ingen av räddningstjänsterna i dessa riskområden bedömer att de ensamma kan klara en omfattande översvämning, enligt en ny rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB),
Hur mycket som är gissningar och hur mycket som är konstaterat vet jag inte. Men klart kör man ett värsta scenario så når väl alla orter en gräns där det blir problem. Naturligtvis ligger dessa nära någon sjö, hav eller annat vattendrag.
Annars så har miljö instanser nu för tiden en tendens att köra med domedags principen. Som är värsta-scenario-taktiken och då kan man gå ut och varna. Vi har översvämningar varje år som ställer till mer eller mindre oreda.
Orter som enligt MSB rapporten skall vara särskilt utsatta är:
"Karlstad, Uppsala, Lidköping, Göteborg, Jönköping, Kristianstad, Stockholm, Värnamo, Vansbro, Malung, Älvsbyn, Falun, Edsbyn, Örebro, Kungsbacka, Lindesberg, Vännäsby och Haparanda"..... Inte Arvika?

Om det nu blir några översvämningar av dessa mått man skrämmer folk med.
Många är väl de gångerna som vi här i Lidköping haft höga vattennivåer och vi har även haft översvämningar.

Att Vänern som går att reglera till viss del, skulle drabbas av massiva översvämningar måste väl ändå anses som ringa. Problem kan vi få, men knappast några vi inte skulle kunna hantera. Vad säger MSB rapporten om det?
Lidköpings kommun planerar nu för fullt för hamnstaden och byggstart sker väl nästa år. Så man kan inte vara alltför skrämda där. För de husen kommer inte att ligga många meter från Vänerns vatten.

Inga kommentarer:

Slut.

 Ledsen, men på grund av dålig ork kommer bloggen upphöra, i alla fall under en period.