lördag 25 mars 2023

Lyxprotester?

Har skrivit en del om vår svenska pension och hur den fördelas och dess för o nackdelar.. Men så ser man vad som händer i Frankrike och vilket jäkla liv en höjning av åldern för pension ger där..
Det som för oss i Sverige vore en frälsning är för fransmännen många i alla fall en förbannelse man vill höja från 62 år till 64 år..
Undrar om vi någon gång har kunnat ta en ordinarie pension utan avdrag från 62 år❓Kanske det finns/fanns yrkesgrupper som har/hade sådant avtal av någon anledning, stark fysisk påfrestning t.ex.
Men i Frankrike är man förbannad för att vad jag förstår den ordinarie pensionsåldern höjs till 64 år.. Här hemma föreslog förre statministern Reinfeldt pension vid 75 år med minst ett byte av yrke..
Det blev väl lite frustrerade kommentarer av det men inga protester på gatorna kanske för att inte många tog det på allvar, men 67 år nu är inte så bra för vissa arbetande heller.. De flesta vill gå vid senast 65 år men så flyttar byråkraterna med politikernas goda minne fram ålder, du kan gå tidigare men då med avdrag på pensionen har man sett till, såvida du inte sparat privat..
Mantrat från höjd pensionsålder ivrarna har varit vi blir äldre och kan jobba längre, att det finns flera yrkesgrupper som man inte fattar 67 år är en hög ålder för deras yrke och det korkade argumentet att byta jobb är så dumt, byt jobb vid 50-60 års ålder❓ Så visst kan dessa våldsamma protester i Frankrike se ut att vara något av "lyxpotester" men det måste ses i skenet av deras liv kanske för många där två år inte gör ett skit medan andra mycket, kan vara en klassfråga för en del också..
Inte bara pensionen har man krånglat till för oss man har lyckats styra bort oss från kontanter och i snabb takt har bankerna lagt ner kontantmaskiner, vem ta ut pension i kontanter nu för tiden❓
Arkivbild.

Inga kommentarer:

Must dryck.

 Nu är det snart långfredag och påsk vi har ett tag kunnat köpa påskmust som är detsamma som alla andra "must" sorter förmodar jag...