måndag 26 oktober 2020

Öppnad alkohol.

 Alla som druckit öl vet väl att det inte är någon speciell långa lagringstid på en öppnad flaska innan den smakar avslagen.. Tycker personligen öl smakar bättre i glasflaskor än i burkar, har faktiskt fått burkar som smakat avslaget men inte vad gäller i glasflaskor.. Men nu har man övergått till "plastflaskor" vet inte om det är lika bra som glas..

Vin då? Tja det beror väl på den personliga smaken till en stor del.. Det sägs att "Bag in box" håller lite längre än i öppnad flaska..

■ En öppnad flaska vin håller 3-4 dagar, ibland upp till en vecka i kylskåp.

■ Tiden kan halveras om du förvarar flaskan varmt eller ljust.

■ Ju mindre som är kvar i flaskan, ju kortare hållbarhet.

 

Whisky då? Vad gäller öppnad flaska.. Smaken förändras dock och blir ”blekare” över tiden, ju mindre mängd sprit flaskan innehåller. En kraftigt rökig maltwhisky  tappar till exempel mycket av sin karaktär om den får stå öppnad flera år med bara någon deciliter kvar i flaskan.. Men en oöppnad håller vad som det verkar i evigheter..

Men generellt vad gäller öppnad alkohol: "Sprit är känsligt för ljus – en öppnad flaska bör förvaras mörkt för bättre hållbarhet. Dock förlorar även sprit sin spänst och fräschör efter att flaskan öppnats. Konsumera den inom någon eller några månader efter öppning. Ju mindre som är kvar i flaskan desto sämre är hållbarheten.." Förutom öl då, vem vil ha en avslagen pissljummen öppnad öl dagen efter? Klart är mea väldigt desperat så..

Tyvärr så själv måste jag vara relativt återhållsam med alkohol då jag tar blodförtunnande medicin där man rekommenderar måttligt drickande.. För ett antal år sedan drack jag portvin, svepte i princip en kvarting två gånger i månaden, var jag riktigt sugen kunde det bli tre.. Det gäller inte alls nu.. Ett glas vin eller två blir det ibland, eller lite öl, portvinet har jag lagt ner..

 

Inga kommentarer:

Pressat boende.

 Jag läste om eländet hyresgäster fått på grund av oseriös byggfirma när de fått leva länge på en ofärdig arbetsplats med inplastad byggstäl...